Főzzenek hagyományosat, egyedit!

Főzzenek hagyományosat, egyedit!
A Kelet-Magyarország receptversenyének fontos szerepe van a hagyományok újjáélesztésében.

Dr. Kovács Mihálynét, a Kelet–Magyarország receptversenyének egyetlen hölgy zsűritagját nem kell bemutatni a gasztronómiához közel állóknak. Alig tartanak rendezvényt a megyében, ahol ő ne lenne jelen, ha bíraként nem is, pusztán kíváncsisága okán.

– Nagyon jó ötletnek tartom a receptversenyt. Az ilyen kezdeményezések segítenek abban, hogy az emberek kizökkenjenek kicsit a szürke mindennapokból. Erre a nyár a leginkább megfelelő, úgyhogy az időzítés is kiváló. Ilyenkor összejöhetnek a barátok, a szomszédok, csereberélhetnek recepteket, de tapasztalatot is. Megbeszélhetik ki hogy készíti a töltött káposztát, kinek főz otthon a párja.

Névjegy

Dr. Kovács Mihályné
Születési hely: Nyíregyháza
Foglalkozása: tanár, gyakorlati oktatásvezető
Szakmai elismerés: a Magyar Éttermi Kultúráért Schnitta Sámuel
életmű-díj (2001), külföldre szóló zsűrizési jog
Kedvenc ételei: saláták, fehér húsú szárnyasból készült ételek
Külföldi konyhája: francia
Hobbi: főzés, a gasztronómia történetének kutatás

 

Mert szerencsére ma már a teremtés koronái is egyre gyakrabban ragadnak fakanalat. Valika örül ennek, hogy eltűnni látszik az az évszázados hagyomány, hogy a tűzhely mellé csak a ház asszonya léphet. Szakemberként úgy ítéli, a férfiak talán bátrabban bánnak a fűszerekkel, tehát mindenképpen keresnivalójuk van a receptversenyben.

– Itt ugyanis azok indulhatnak jó eséllyel, akik egyedi ízekkel kápráztatnak el minket. Nem kell bonyolult ételekre gondolni, bátran kutassanak a a nagyszülők receptjei között. Csak így maradhatnak fent a hagyományos ízek, ételek.

A zsűri, s mi magunk is azt szeretnénk ha a megye minden szegletéből érkeznének receptek. Fontos, hogy megosszák egymással s velünk, egyes ételek miként készülnek Szabolcsban, Szatmárban, és Beregben.

A hagyományos ételek új köntösbe bújtatása reneszánszát éli. Nem feltétlenül kell ugyanis nehéznek és hízlalónak lennie a régies fogásnak, ha a technológiában újítunk. Nem kell zsír, néha olaj se, számos megoldás van arra, hogy kímélő étkeket készítsünk.

– Nagyon büszkék lehetünk az ízeinkre, a külföldiek mind a tíz ujjukat megnyalják a számukra először bizarrnak tűnő töltött káposzta, a hallomásból ismert gulyás, vagy a nyírségi gombócleves után. Fel kell eleveníteni ezeket az ízeket, amihez most Öntől is segítséget várunk – buzdított a szakember.

A számos külföldi országban megfordult Valika elmondta, mindenhol lehet látni és tanulni újat, de mégis a magyar konyha az igazi. Ezt a külhoni szakemberek is elismerték sokszor hoznak tanítványaival díszes kupákat, serlegeket haza. S ha Ő mondja, neki elhihetik. Első a magyar konyha, a mi közös feladatunk pedig az, hogy a Kelet-Magyarország receptversenyén bebizonyítsuk, rangos helyet foglalnak el benne a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei étkek.

– Pók Viktória –
hirdetés