Fradi-pálya: 5 milliárdért új stadion

Fradi - forrás: ftc.hu
Fradi - forrás: ftc.hu
Ötven milliárd forintos ingatlanberuházást tervez a Fradi-ingatlanon a pályázat angol győztese. Kevin McCabe-ék 5 milliárd forintért új stadiont is építenek, amely 2010 végére, 2011 elejére készülhet el – hangzott el csütörtökön a Ferencváros sajtótájékoztatóján.

Rieb György elnök közölte, a tervek szerint a labdarúgó csapatnak idén fel kell jutnia az első osztályba, 2-3 év múlva pedig a Bajnokok Ligája a cél.

Az angolok 50 milliárd forintos ingatlanberuházást terveznek a Fradi-ingatlanra, ebben lenne bevásárló-, kongresszus-, szórakoztatóközpont és egy szálloda is. Új stadion is épül 5 milliárdért, várhatóan 2010 végén, 2011 elején készül el. A tervek még nem nyilvánosak, mondta az Esplanade sajtótájékoztatón megjelent képviselője, de Rieb György annyit elárult, hogy nem elképzelhetetlen egy olyan változat, amelyben a stadiont 45 vagy akár 90 fokkal elfordítják, a játékteret és a lelátót 3 méter magasan megemelik, alattuk pedig üzletek, pubok és éttermek lesznek.

“A cél az, hogy sikk legyen a Fradi-pályára járni, ahol az egész család jól el tudja tölteni idejét, mondjuk megebédel, megnézi a mérkőzést, majd utána beül egy kávéra” – mondta Rieb György.

A Fradi elnöke közölte, a részvények 95 százaléka az angolokhoz kerül, 5 százalék és a vétójog pedig megmarad a Fradinál. Ez azt jelenti, hogy a Fradit érintő kérdésekben megmarad az FTC beleszólási joga, így például nélkülük nem lehet elköltöztetni, megszüntetni a csapatot, de még a mezeket sem megváltoztatni. A jelenleg 5 százalékos részvénycsomag egyébként 5-6 év múlva 50-60 százalékosra növekedhet: az angolok a labdarúgás stabilizálódásával párhuzamosan adhatják vissza a részvényeket.
A sportszakmai kérdésekről azt mondta Rieb György, hogy idén fel kell jutnia a csapatnak az első osztályba, a jelenlegi 4 pontos lemaradás a megerősített kerettel behozható – igaz, a szerződésben nincs olyan kitétel, hogy retorzió lenne, ha idén mégsem kerülnének fel az NBI-be.

Az angol Sheffield United sajtótájékoztatón megjelent edzője, Bobby Davidson elárulta, 2-3, jelenleg Kínában játszó brit játékos érkezhet a Fradihoz. (Mint ismeretes Kevin McCabe-nek a Sheffield Unitedon kívül Kínában is van egy csapata, a Csengdu Blades.) Ezt követően pedig újabb megbeszéléseken döntik el, kik jönnek át Angliából és melyik Fradi-játékosok folytathatják a szigetországban. Az együttműködés az edzőkre is vonatkozik – tette hozzá Davidson.

A tervek szerint a Ferencváros jövőre már versenyben lesz egy nemzetközi kupaszereplést jelentő helyért, legkésőbb 3 év múlva pedig már a Bajnokok Ligájában játszik úgy, hogy túléli a selejtezőket.

A többi szakosztály problémái is 2-3 hónapon belül megoldódnak – mondta Rieb György. Elmondta, a most befolyó pénz egy részét szétosztják a szakosztályok között, évente pedig 120-130 millió forintot szánnak a többi között a kézilabdásokra és a jégkorongozókra. A Fradi név újra érték lesz, így a szponzorok is újra jelentkezni fognak – fogalmazta meg reményeit az elnök.

A korábban Várszegi Gábor által megvásárolt marketing és kereskedelmi jogokról azt mondta az elnök, hogy már novemberben leült tárgyalni az üzletemberrel, aki nyitott volt az együttműködésre, illetve a jogok eladására is.
“A továbbiakban Kevin McCabe és Várszegi Gábor tárgyal egymással erről, s miután mindketten kiváló üzletemberek, biztos vagyok benne, hogy meg tudnak egyezni” – mondta Rieb György.

A cikk melletti fotó forrása: www.ftc.hu
hirdetés