Francia elnökválasztás – Hollande az élen, magas részvétel az első fordulóban

Akt.:
Hollande
Hollande
Párizs/Brüsszel, 2012. április 22., vasárnap (MTI) – Az RTBF belga közszolgálati televízió honlapja által közzétett első becslések szerint vasárnap késő délután Francois Hollande szocialista jelölt állt az élen a francia elnökválasztás első fordulójában .

Hollande 27-28 százalékkal vezetett Nicolas Sarkozy jelenlegi konzervatív államfő előtt, akire a választók 25-26 százaléka szavazott. Az exit poll eredmények azt jelzik, hogy a harmadik helyen Marine Len Pen, a szélsőjobboldali Nemzeti Front jelöltje végezhet, megelőzve a radikális baloldali Jean-Luc Mélenchont. Az ötödik helyre a centrista Francois Bayrou-t várják a felmérések.

Franciaország tengerentúli területein már szombaton megtartották az első fordulót, az eredményt csak az anyaországi szavazás lezárása után hozzák nyilvánosságra. Az RTBF azonban már ennek egy részét is közölte honlapján. A Saint-Pierre és Miquelon szigetcsoporton Hollande győzött 33,75 százalékkal a 18,75 százalékot szerző Sarkozy előtt. Guadeloupe-on szintén az ellenzéki jelölt áll az élen az első forduló után 57 százalékkal, a jelenlegi államfőre a választók 23,40 százaléka szavazott.

Az első hivatalos eredmények csak a voksolás este nyolc órai befejezése után várhatók. A közvélemény-kutató cégek viszont folyamatos készítik a választási helyiségekből kilépők megkérdezése alapján a viszonylag pontos becsléseiket, s ezt elküldik partnereiknek, a nagy rádió- és tévétársaságoknak, illetve újságoknak.

Franciaországban eddig azonban egyetlen csatorna és hírportál sem közölte a Belgiumban kiszivárgott adatokat. A francia választási szabályok értelmében ugyanis szavazás napján 20 óra előtt tilos nyilvánosságra hozni az exit poll eredményeket. Ez a gyakorlat már a hetvenes évek óta így működik, s a francia média általában betartotta a 20 óráig érvényes tilalmat.

Az internet elterjedése, s az olyan közösségi portálok, mint a Facebook és a Twitter megjelenése azonban változtatott a képen, különösen amiatt, hogy a külföldi médiát a francia törvények nem befolyásolják, s a svájci és a belga csatornák és honlapok már előbb közölhetik az eredményeket, mint a francia sajtó.

A párizsi hatóságok megpróbálják betartatni a tilalmat: már előre közölték, hogy figyelni fogják az internetet, illetve a francia média híradásait. A törvények értelmében az, aki ezt megszegi, akár 75 ezer eurós büntetésre is számíthat. Erre egész nap figyelmeztettek a francia tv- és rádiócsatornák, amelyek közölték, hogy ők a szavazás végéig titokban tartják a nekik elküldött, illetve a külföldön közzétett adatokat.

A választásra jogosultak 70,59 százaléka adta le vasárnap délután 5 óráig szavazatát a francia elnökválasztás első fordulójában – közölte a francia belügyminisztérium. Az arány elég magasnak számít Franciaországban (1981 óta a második legmagasabb), de nem éri el az öt évvel ezelőtti rekordot. Akkor 5 óráig a jogosultak 73,87 százaléka járult az urnákhoz, s a részvételi arány a szavazás végén 83,77 százalékos volt. Az Ifop közvélemény-kutató intézet becslése szerint most vasárnap 80 százalékos lehet a részvételi arány.  

Valamivel több mint 44,5 millió választópolgár választja ki vasárnap a tíz jelölt közül azt a kettőt, akik május 6-án megmérkőzhetnek az államfői posztért.

Továbbjutásra csak a Sarkozy-Hollande duónak van esélye, de a többi jelölt eredménye jelzésértékű lehet a második forduló előtt a bal- illetve jobboldali tábor tartalékait illetően.
hirdetés