Francia elnökválasztás – Hollande négy javaslata az uniós pénzügyi paktum felülvizsgálatára

Párizs, 2012. április 25., szerda (MTI) – Négy konkrét javaslatot ismertetett az európai stabilitási paktum felülvizsgálatára szerdán Francois Hollande, a francia elnökválasztás esélyesének számító szocialista jelölt.

“A (május 6-i második) forduló másnapján, ha mandátumot kapok, memorandumot fogok intézni az (uniós) államfőkhöz a paktum újratárgyalásáról” – erősítette meg sajtótájékoztatóján Hollande. Ennek négy fő pontja: eurókötvények létrehozása infrastrukturális ipari projektek finanszírozásához, az Európai Beruházási Bank finanszírozási lehetőségeinek felszabadítása, pénzügyi tranzakciós adó bevezetése, valamint az európai strukturális alapok fel nem használt maradványainak mozgósítása különböző projektekhez.

A szocialista jelölt üdvözölte Mario Draghinak, az Európai Központi Bank (EKB) elnökének brüsszeli nyilatkozatát, aki “maga is azt mondta, hogy a pénzügyi paktumot ki kellene egészíteni növekedési paktummal”. Hollande szerint több európai vezető is elfogadta, hogy az általa javasolt elképzelés végleges formájában hatékonyabb eszköz lehet az adósság- és a deficitcsökkentés céljának eléréshez is.

 Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök, az eurózóna vezetője is “a növekedési stratégiáért” emelt szót az európai gazdaság beindítása érdekében.

“A dolgok jól haladnak előre … az ötletek teret nyernek, és ebben kétségtelenül nagy szerepe van a franciák szavazatának” – vélte a szocialista jelölt.

Hollande már az első forduló előtt bejelentette, hogy megválasztása esetén felülvizsgálná a költségvetési fegyelemről uniós szinten márciusban elfogadott pénzügyi paktumot, amelyet a francia parlament még nem ratifikált.

Egy keddi esti tv-interjúban a baloldali politikus azt mondta, hogy megválasztása után első útja Berlinbe fog vezetni “egy új Európa” építése érdekében.

“A korlátlan konkurenciának, szabad kereskedelemnek véget vetünk, vége lesz a megszorító politikának is. A költségvetési szigor és az állami kiadások rendezése mellett vagyok. Költségvetési szigor igen, életfogytig tartó megszorítás nem” – fogalmazott Hollande. Erről azonban még Angla Merkel német kancellárt is meg kell majd győznie, akivel “határozott, de baráti tárgyalásokra” számít a francia politikus.

Az elnökválasztás vasárnapi első fordulóját Hollande nyerte meg a szavazatok 28,6 százalékával, a jelenlegi államfő, a konzervatív Nicolas Sarkozy előtt, akire a választóknak a 27 százaléka szavazott. Egy kedden nyilvánosságra hozott felmérés a szocialista jelöltnek biztos (54 százalékos szavazati arányú) győzelmet jelez előre a május 6-i második fordulóban, Sarkozy a szavazatok 46 százalékára számíthat.

A konzervatív államfő a kampány kezdete óta túlságosan költségesnek és osztogatónak tartja riválisa programját, amely szerinte spekulációs hullámot indíthat el a pénzpiacokon.  A gazdasági kérdések feltehetően egyik legfőbb témái lesznek a két elnökjelölt hagyományos tv-vitájának, amelyet május 2-án este a France 2 közszolgálati és a TF1 kereskedelmi televízió élőben közvetít – jelentették be szerdán a csatornák.
hirdetés