Helyi közélet

2016.01.17. 17:11

Ne feledkezzünk meg a madarak téli etetéséről

Kisvárda - A Magyar Madártani Egyesület 33 számú Tiszaközi Helyi csoportja hat éves múlttal rendelkezik. A családtagokkal együtt mintegy negyvenen munkálkodnak aktívan alakulásuk óta a természetért, az emberért a madarak és élőhelyük védelméért.

Kisvárda - A Magyar Madártani Egyesület 33 számú Tiszaközi Helyi csoportja hat éves múlttal rendelkezik. A családtagokkal együtt mintegy negyvenen munkálkodnak aktívan alakulásuk óta a természetért, az emberért a madarak és élőhelyük védelméért.

A csoportot Dr. Mezey Károly és Kiss Zsolt eredményes kezdeményezése hozta létre. Alakulásuk óta már több alkalommal készítettek odúkat, madáretetőket. Részt vesznek a rendszeresen megrendezett fülemülék éjszakán, s más madártani rendezvényeken. De végeznek madármegfigyelést is, s aktív résztvevői a különböző országos programok helyi rendezvényeinek. Céljuk, hogy megőrizzék hazánk páratlan természeti értékeit a maguk és az utódok örömére.

Jönnek a mínuszok

A hideg mínuszok, tél beköszöntével, a legkisebb szárnyas madarak vannak a leginkább kiszolgáltatva a zord időjárásnak. Bár nélkülünk is elboldogulnának, egy kis odafigyeléssel, gondoskodással segíthetünk nekik átvészelni ezt a nehéz időszakot. A csoport tagjai a mostani, s az előrejelzések szerinti, elkövetkezendő napok mínusz 10–15 fokos hőmérséklete szükségessé teszi a madarak etetését–itatását. A legfontosabb, hogy az etetés–itatás folyamatos legyen, mert a madarak gyorsan megszokják és számítanak az etetőhelyek táplálékkínálatára, ezért ha váratlanul abbahagyjuk az eleség pótlását, rengeteg madarat hozhatunk nehéz helyzetbe, akár éhen is halhatnak a megszokott etetések nélkül. Kis kedvenceink nagyon hamar megszokják a vendéglátást, ne okozzunk nekik csalódást! A jó etető fedővel ellátott, a táplálékot szárazon tartja.

A különféle magvak a legmegfelelőbbek, a gabonafélék, tökmag, mogyoró, dióbél, napraforgómag (fekete apró), alma. A legkedvezőbb, ha különféle magvakat teszünk az etetőkbe. Különös csemege a hálóba csomagolt magvas golyó. A téli etetés ideje alatt minden nap más és más jelenségeket figyelhetünk meg az etetőknél. Minden nap okoz kellemes meglepetéseket, s új madarak is megjelennek az etetőn.

A jó idő beköszöntével ezt a tevékenységet hagyjuk abba! A tavaszi fészekrakást követő fiókanevelés időszaka alatt, már állati eredetű táplálékot is kell madarainknak fogyasztani. Hagyjuk, fogdossák csak össze a hernyókat, legyeket és egyéb kerti kártevőket, a jó időben szolgálják ki magukat.

- Vincze Péter -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában