Freddie: A közönségről és nem róluk szólnak a koncertek

Freddie: A közönségről és nem róluk szólnak a koncertek
© Fotó: MTI
Nyíregyháza – Freddie szerint, ha rajongóik élményekkel térnek haza, tíz év múlva is elmennek koncertjeikre.

Fehérvári Gábor Alfréd, vagy ahogy egy ország megismerhette tavaly A Dal győzteseként, Freddie médiaturnéja során nemrégiben Nyíregyházán járt. Szerkesztőségünk vendégeként elmondta: a rendhagyó körúton útba ejtik azokat a városokat, ahol már többször színpadra léptek.

A zenekar Csodák című videoklipje szűk két hónappal a feltöltés után több mint 456 ezer megtekintésnél jár a Youtube-on.

– A közönség jól fogadta a dalt, már az első hét mutatói is biztatóak voltak – árulta el a 27 esztendős győri énekes, akivel legutóbb az idei Eurovíziós Dalfesztivál egyik szakkommentátoraként találkozhattak a tévénézők.

Nincs kőbe vésve

Freddie első lemeze, a Pioneers tavaly novemberben jelent meg. Hatalmas munka előzte meg, hiszen a tehetségkutatós bemutatkozás előtt főleg otthon zenélgetett, s csupán néhány meglévő dallal érkezett a tágabb értelemben vett zenei életbe.

– Lemezanyagom nem igazán volt, de hatalmas megtiszteltetés, hogy hazánk legnevesebb szerzői álltak mögénk, így írtunk dalokat Szabó Tibivel, Szabó Zével, Szepesi Zsolttal, közben kikupáltuk a zenekar ötleteit is. Az album nagyon színesre sikeredett, minden szám közel áll hozzánk, de természetesen mindenkinek vannak kedvencei.

– Szerencsére nincs az kőbe vésve nálunk, hogy kizárólag zenei alapra írhatunk dalszöveget vagy fordítva. Sokszor érzem, hogy ki kell írnom valamit magamból, az anyagot aztán képes vagyok évekig pihentetni, mint ahogy az Adj egy percet című dalunk esetében is, aminek a verse egy évig lapult a fiókban. Mindenképpen rá akartam tenni a lemezre annak ellenére, hogy tudtam, a rádiók nem fogják játszani, így átvittem Daninak, aki zongorára ültette a szöveget, innentől már csak csinosítgattuk.

Az énekes számára fontos, hogy napi kapcsolatban legyen a rajongóival. Szívesen reagál a közösségi oldalakon, videómegosztókon írt kommentekre.

– Nem lehet értéket teremtő produkciót építeni, ha az emberek azt érzik, megközelíthetetlenek vagyunk. Attól, hogy mi fenn vagyunk a színpadon, nem leszünk különbek, a cél, hogy már az első dalok alatt behúzzuk a közönséget, hogy érezzék: a koncert nem rólunk szól, hanem róluk. Ha nem reagálok semmire vagy nem állok meg egy fotóra, rossz szájízzel megy haza a rajongó. Nyíregyházán legutóbb télen léptünk fel. Borzasztóan hideg volt, csonttá fagytunk, de tudtuk, hogy kint áll hatszáz ember, aki miattunk jött ide. Hogy ülhettem volna be a meleg buszba, amikor arra vártak, hogy meghallgathassanak minket és készíthessenek velünk néhány közös képet? Abszolút megérte fagyoskodni, mert ők pozitív élményekkel térhettek haza. Ezek a rajongók tíz év múlva is el fognak jönni a koncertünkre.

Kis szertartások

Kíváncsiak voltunk arra, van-e valamilyen fellépés előtti szertartása Freddie-nek vagy a zenekarnak.
– A kezdés előtti percekben szeretek kicsit egyedül lenni, csinálok magamnak egy képzeletbeli buborékot, amiben elsüllyedek, kicsit elmélyülök. Ezután csatlakozom a srácokhoz, összeölelkezünk, jön az intro és megyünk fel a színpadra.

És ha már szóba jöttek a koncertek…

– Bízunk benne, hogy az idén több megyei településre is eljutunk; ami biztos: augusztus 20-án Újfehértón játszunk. Ősszel a terveink szerint indul egy klubkoncertturnénk, s ha lesz rá igény és lehetőség, visszatérünk Szabolcs-Szatmár-Beregbe.

KM-CsA
hirdetés