Magyarország

2013.04.09. 11:27

Illegális parfümkereskedést számolt fel a NAV

Budapest, 2013. április 9., kedd (MTI) - Illegális parfüm-nagykereskedést számoltak fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyi nyomozói - közölte a szervezet bűnügyi szóvivője kedden az MTI-vel.

Budapest, 2013. április 9., kedd (MTI) - Illegális parfüm-nagykereskedést számoltak fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyi nyomozói - közölte a szervezet bűnügyi szóvivője kedden az MTI-vel.

Sárközi Alexandra közleménye szerint öt elkövetőt előzetes letartóztatásba helyeztek, lefoglalták a teljes raktárkészletet és a bűnszervezet vezetőjének vagyonát, így a feltételezett áfacsalással okozott 700 milliós kár teljes egészében megtérülhet.

A szóvivő a részleteket ismertetve közölte, egy 39 éves Pest megyei férfi feltehetően olyan bűnszervezetet irányított, amely az Amerikai Egyesült Államokban, szlovák gazdasági társaságok nevében vásárolt parfümöket, hogy azokat Magyarországon illegálisan értékesítse.

A szervezők Ausztriában kezdeményezték az árukészlet szabad forgalomba bocsátását, a szlovákiai értékesítés tervét színlelve. Ezzel szemben az áru Magyarországra került, a bűnszervezet budapesti raktárhelyiségébe. A parfümöket onnan adták tovább bejáratott vevőkörnek.

A parfümök beszerzésére és Európába hozatalára, valamint a szabályos értékesítés látszatához valótlan tartalmú dokumentumokat és bizonylatokat használtak - olvasható a közleményben.

A "lepapírozásba" magyar és román gazdasági társaságokat is bevontak, hogy a több milliárdos bevétel eltitkolásával kibújjanak áfafizetési kötelezettségük alól.

Sárközi Alexandra szerint a pénzügyi nyomozók egyszerre több mint 30 helyszínen tartottak házkutatást, a bűnszervezet raktárának teljes készletét, mintegy százezer darab - 802 különböző fajta - parfümöt foglaltak le. Továbbá a tetemes vagyon - nagy értékű ingatlan, jelentős mennyiségű készpénz, drága karóra, elektronikai berendezések - lefoglalásával a költségvetésnek okozott kár megtérülését teljes egészében biztosították.

A bűnszervezet irányítóját és négy társát őrizetbe vették, a Kecskeméti Járásbíróság elrendelte előzetes letartóztatásukat. Az öt embert bűnszervezetben, folytatólagosan elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással és magánokirat-hamisítással gyanúsítják.

- MTI -  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!