Fuccs az idillnek

Fuccs az idillnek
© Fotó: AFP
Pokoli napok után vagyunk. Sétálsz a nizzai tengerparton, örülsz a közösségi élménynek, amikor egy fanatikus elmebeteg kamionjával vérfürdőt rendez: tekebábuként tarolja le mindazokat, akik az útjába kerülnek. 84 halott, 303 sebesült, 26 embernek válságos az állapota, élet és halál között vannak. Lesújtó, hogy bárhol előfordulhatnak hasonló merényletek, leginkább ott, ahol jelentős muszlim közösségek élnek, és elég néhány radikalizálódó öngyilkosjelölt, hatalmas zűrzavart idézhetnek elő tettükkel – ártatlan áldozatok sokaságával. Ladányi Tóth Lajos írása.

Pokoli időszakot élünk. Név szerint azonosítottak két embert a török hatóságok az isztambuli öngyilkos merényletek három elkövetője közül. Utána pedig Ankara került össztűz alá: szombatra virradóra sikertelen puccsot hajtottak végre Recep Tayyip Erdogan elnök állama ellen. A megkísérelt török katonai hatalomátvétel során 250 ember halt meg és több mint 1400-an megsebesültek. Eddig 3 ezer puccsistát tartóztattak le, a tüntetők pedig a halálbüntetés visszaállítását szajkózzák. A két kontinensen elnyúló országban látszólagos a béke.

Pokollá változott a világ. Afganisztán, Irak vagy például Szíria most épp csendes, a pokolgépek viszont bármikor robbanhatnak másutt is. Szabolcs-Szatmár-Bereget „csak” a jég veri, ez a megye keresztje. Ebben a háborúban vesztésre állunk. Eközben a biztonságba vetett hitünk már rég kártyavárként omlott össze. A nyugalom csak pillanatnyi állapot. Megbékélhetünk a helyzettel: pokoli évek várnak ránk.

Ladányi Tóth Lajos
hirdetés