Fucsovics Marci már a világelit elfogadott tagja

Fucsovics Marci már a világelit elfogadott tagja
© Fotó: KM-archív
Nyíregyháza – A fiatalok előtt példakép a nyíregyházi teniszező, aki magyar edzővel jutott el a harminchatodik helyig.


A kemény és sikeres szezon után a rövidke pihenő hamar elszállt. Hétfőn ­délelőtt már edzett, kedden úgyszintén. Hétfőn pedig végre ismét hazatérhetett Nyíregyházára Fucsovics Márton.

A világranglista harminchatodikjaként vehette át kitüntetését a Nyíregyházi Sportgálán, azt követően a Marso Tenisz Centrum által szervezett közönségtalálkozóra invitálták a Centrál Hotelbe. Poroszka Norbert, a tenisz klub elnöke köszöntője után Siklós Erik újságíró, a legelőkelőbben jegyzett magyar férfi teniszező menedzsmentjének tagja amolyan konferansziéként vezette a beszélgetést, amelybe az érdeklődők is bekapcsolódhattak. Voltak kérdések, megkapták a választ Marcitól, akit nagy taps fogadott, amikor a különterembe érkezett. Az elhangzottak közül gyűjtöttük néhányat csokorba.

Nagyon szeret hazajárni

– Nagyon jó érzés ismét itthon lenni, azokat az arcokat látni, akikkel tíz–tizenkét évesen együtt teniszeztem. A verseny­időszakban alig vagyok itthon, ezért igyekszem élni a lehetőségekkel és hazajönni a szüleimhez. Remélem, a jövőben még többet tudunk majd együtt lenni. Örömteli, hogy Sávolt Attila személyében magyar edzőm van, így még többet tudok majd itthon edzeni.

Kitartás, szorgalom

– Amit jó tanácsként mondhatok a mostani fiataloknak, legyenek olyan szorgalmasak, amilyen én voltam gyerekként. Szombaton is reggel hatkor keltem, csak a teniszre koncentráltam. Ami fontos még, az a kitartás, és megfelelni az elvárásoknak.

Marci másfél éve Stan Wawrinka meghívására együtt edzett a svájci sztárral, aki szinte elájult, hogy milyen ügyes a vendég. Miért nincs az első ötvenben? Ott lenne a helye!

– Nekem akkor ezt nem mondta, akkor hamarabb előrébb kerültem volna. Viccet félretéve: nagyon hízelgő, ha egy ilyen nagytudású teniszező így vélekedik rólam. Az elmúlt nyolc évben – akkor nyertem Wimbledonban – többen mondták már, hogy a játékom alapján top ötvenes teniszezőnek kellene lennem. Persze ez nem olyan egyszerű. Ahhoz, hogy valaki tehetséges és sikeres is legyen és a top százban szerepeljen, rengeteget kell edzeni.

Ez nagyon kemény időszak

– Az elkövetkezendő négy–öt hét minden teniszező életében egy igen kemény időszak, hiszen ekkor kell megalapozni a következő szezont. A felkészülési időszakban napi öt–hat óra edzés van, egy–két hétig inkább csak fizikális tréning. Három–négy óra futás, konditerem és mintegy másfél óra tenisz. A harmadik héttől már egyre több a tenisz. Aztán beindul a szezon, a versenyek között pedig csak amolyan frissítő edzéseket szoktunk csinálni. Ezek általában három–négy órásak szoktak lenni.

– Attilától leginkább a profizmust vettem át, ő egy igazi munkás teniszező volt, az juttatta el a világranglista hetvenedik helyéig. Mielőtt az edzőm lett volna, nem tréningeztem ilyen sokat, a közös munkát úgy kezdtük, hogy reggel nyolctól délig a pályán voltunk, délután pedig még kondiedzés következett. Ennek is köszönhetem, hogy most itt vagyok. Korábban is voltak edzőim, ám Attila volt előttem az utolsó top százas férfi teniszező. Amit ő csinált, az jó példa és ha mellétesszük a tehetségemet, akkor abból valami jó sülhet ki. Amit mond edzésen, azt teszem. Nagyon örülök, hogy magyar edzővel dolgozhatok és bebizonyítottuk, hogy így is el lehet jutni az első százba.

Stan Wawrinka, Novak Djokovics, Roger Federer – világsztárok ellen játszott; az egyik érdeklődő arról kérdezte, hogy milyen Federer ellen teniszezni.

– Nagyon nehéz Federer ellen játszani – kezdte a választ Marci. – A tévé előtt ülve néha úgy tűnhet, hogy csak ütögeti a labdát, ám azt úgy teszi, hogy a labdáknak mindig más a sebességük, másként pattannak. A második szervái nagyon jók voltak, hiába próbáltam valami fogást találni rajta, nem sikerült.

Szeretnek vele tréningezni

– Itthon nehéz edzőpartnerre találni. Korábban a fiatalokkal, Valkusz Mátéval Piros Zsombival edzettem sokat és most is így lesz. A versenyeken teljesen más a helyzet. Ott szeretek is edzeni, hiszen olyan játékosokkal játszhatok, mint mondjuk Sasha Zverev, Djokovics. Az a gyakorlat: beírom magam, hogy másnap délben szeretnék edzeni. Aki szintén akkorra tervez gyakorlást, akkor beírja magát hozzám. Talán azért szeretnek velem gyakorolni a legjobbak, mert én is komolyan veszem a tréningeket. Ez nagyon jó érzés, miként azt a miliőt is átélni, hogy jön Federer, vagy Djokovics, pacsizunk, szót váltunk.

ML
hirdetés