Fucsovics Márton – Ausztráliában is eljött Amerika!

Hogyan másként, mint kitörő örömmel vette tudomásul a győzelmet Fucsovics Márton
Hogyan másként, mint kitörő örömmel vette tudomásul a győzelmet Fucsovics Márton - © Fotó: AFP
Nyíregyháza – Fucsovics Márton olyat tett, amit magyar nagyon régen: harmadik fordulós Melbourne-ben.

Az már jelent valamit, ha valakiről külön is megemlékeznek az Australian Open hivatalos oldalának blogjában. Márpedig Fucsovics Márton csütörtökön külön címkét kapott.

Úgy írtak róla, mint az első magyarról, aki 1983 (Marci ugye 1992-es születésű) és Kuharszky Zoltán után elsőként jutott be az év első Grand Slam-versenyének harmadik fordulójába. Aztán… A mostani volt az első győzelme, amelyet top húszas játékos ellen aratott, eddig a Karen Hacsanov (akkor 32. volt a világranglistán) legyőzése volt az etalon az oroszok elleni szeptemberi Davis-kupa-mérkőzésen.

Merthogy a lényeg most jön: Fucsovics Márton (80.) legyőzte a verseny 13. kiemeltjét, a legutóbbi Grand Slam-verseny, a US Open elődöntősét, az amerikai Sam Querrey-t (13.)! Nyíregyházi születésű, a mai napig nyíregyházi egyesülethez tartozó teniszezőnek szólt a taps a Melbourne Park 3-as pályáján, az ő meccslabdáját játszották be az Eurosporton, róla ontották a fotókat a hírügynökségek. Querrey pedig azzal kapott egy fejezetet a blogban, hogy a 16 között kiemelt játékosok közül ő a harmadik, aki búcsúzott a versenytől, két honfitársa, Jack Sock (8.) és John Isner (16.) után.

És hogy miként jött el Amerika Ausztráliában? Hogyan csinálta mindezt Marci? Tulajdonképpen könnyedén. Megkockáztatjuk, egyszerűbben, mint az első fordulóban Radu Albot (87.) ellen. Nem esett kétségbe az elején Querrey 200 km/óra feletti adogatásaitól, és bár eleinte gémenként csak egy-egy pontot nyert, ha az ellenfél szervált, a sajátjait biztosan hozta, és kezdett ráérezni a rivális játékára.

Hogyhogynem övé volt az első bréklabda, amit 3:3-nál kihasznált, és onnantól kezdve, ha nem is sétamenetben, de hozta a nyitó játszmát. Több sem kellett Querrey-nek, a második játszmában előbb hárított két bréklabdát, majd elvette Marci adogatását, és vezetett 3:0-ra, 5:2-re. Azért lehetett számítani a jó öreg Sam (ha olykor challenget kért az volt ugye a sólyom-Sam…) fonákjaira, ami gyakran landolt a hálóban, és az is jelentett valamit, hogy amikor a 31,5 fokban induló (majd 38-ban befejeződő) mérkőzésen Fucsovics megtörölte az arcát mutatós pólójában, akkor kivillant a kockahas, addig Querrey ilyesmire nem vetemedett, mert mintha egy kis pocak púposodott volna a trikó alatt.

Egyszóval, arra lehetett számítani, hogy kondival a mi fiunk bírja majd jobban, és miután 2:5 után négyszer is sikeresen a szettben maradt (játszmalabda hárítása sem kellett hozza, de egy brék azért igen), a tie-breakben végig előnyben volt, és be is húzta a második szettet. Lett is olyan sikítozás meg „marcizás” a lelátón, hogy már úgy tűnt, több magyar volt a stadionban, mint amerikai (pedig nem).

A harmadik szettet vitte Querrey, miközben abban bíztunk, hogy miként Albot ellen, Marci a negyedikre tartogatja a hajrát. Adogatóként 1:0-ra vezetett (először a meccs során), 2:1-nél pedig egy hálónál vívott röptecsata után került brékelőnybe. Már-már úgy szervált, mint ellenfele, ha pedig labdamenetre került sor, akkor nyugodtak lehettünk, mert abban sokkal jobb volt. Biztosan őrizte előnyét, de a meccset lezárni külön tudomány, ezért is sajnáltuk, hogy 4:1-nél nem sikerült az újabb brék, mert a játékban benne volt. Aztán 5:2-nél már összejött, Marci egyre sűrűbben pillantgatott kifelé edzőjére, Sávolt Attilára, mígnem az ebben a gémben két kettős hibát is szerváló Querrey ellen a harmadik meccslabdáját értékesítette, és a 2 óra 45 perces ütközet végén újabb örömtáncot játszhatott Melbourne-ben.

A verseny előtt kicsit tréfásan állapíthattuk meg, hogy Marci számára három győzelem vezet a Roger Federer elleni meccsig. Nos, olyannyira komolyra fordult a dolog, hogy már csak egy kell hozzá. Ráadásul az ellen az argentin Nicolas Kicker ellen, akit az esztendő első napján 6:0, 6:3-ra legyőzött Indiában…

Kötelességünknek érezzük, hogy ezt a dolgozatot is esélylatolgatással fejezzük be: csütörtöki győzelme után az élő ranglistán a 69. helyen jegyzik Fucsovicsot, aki az esetleges következő sikerrel 61. lehet. A tornagyőzelemre még mindig áll a tizedik pozíció…

Bodnár Tibor

Australian Open (55 millió ausztrál dollár, kemény pálya)

Férfi egyes. 2. forduló (a legjobb 32 közé jutásért): Fucsovics Márton (magyar)–Sam Querrey (amerikai, 13. kiemelt) 6:4, 7:6 (8–6), 4:6, 6:2
hirdetés