Fucsovics Márton mindenét otthagyta a pályán

Fucsovics Mártont Bázelben is megkedvelte a közönség
Fucsovics Mártont Bázelben is megkedvelte a közönség - © Fotó: AFP
Nyíregyháza – Fucsovics Márton idén még Pozsonyban versenyez, aztán jön a pihenés, majd a felkészülés a következő évi csatákra.

Nem okozott meglepetést a hétfőn közzétett férfi világranglista, amelyen Fucsovics Mártont karrierje legjobb pozíciójában, a 84.-en jegyzik. A nyíregyházi teniszező a bázeli ATP-500-as versenyen bemutatott nagy menetelésének köszönheti, hogy az elmúlt héten a top százban az övé volt a legnagyobb előrelépés: a 100. pozícióból lépett előre.

A svájci viadalon a selejtezőben, majd a főtáblán is két-két meccset nyert meg, legyőzött három top százas, tehát előtte rangsorolt játékost. Végül a világrangsor negyedik (azóta ötödik) helyén álló horvát Marin Cilic múlta felül (7:6, 5:7, 7:6) a negyeddöntőben, olyan találkozón, amelynek erkölcsi győztese egyértelműen Marci volt.

– Egyfelől nagyon büszke vagyok erre a menetelésre, másrészt kicsit bosszant, hogy a Cilic elleni mérkőzésen nem tudtam nyerni, hiszen nagyon közel voltam még egy hatalmas sikerhez – emlékezett vissza a bázeli napokra Fucsovics Márton. – Ám ha azt is hozzáteszem, hogy a selejtező első fordulójában szett és brékhátrányban voltam a szintén horvát Franko Skugor ellen, akkor nem lehetek elégedetlen. Olyat pedig még egyszer sem éltem át, mint a Cilic elleni meccsen. Az utánunk következő mérkőzés Roger Federeré volt, a csarnok egyre jobban megtelt, a második szettől telt ház volt, és a közönség nagy része nekem szurkolt. Mindenemet otthagytam a pályán, és csaknem elsírtam magam, amikor vesztesként is engem ünnepeltek. Aztán pedig mindenki gratulált, aki velem jött szemben, legyen az biztonsági őr, vagy éppen az ellenfelem edzője. Nagyon sokat köszönhetek a saját edzőmnek, Sávolt Attilának, akivel hihetetlenül jó csapatot alkotunk, és mindent kihozott belőlem.
Fucsovics Márton elérte azt, amiről úgy nagyjából szeptember óta beszélt: az első százban, ráadásul bőven az első százban zárja az idén a világranglistát. Ez azt jelenti, hogy a következő évi első Grand Slam-versenyen, az Australian Openen alanyi jogon főtáblás lesz – csakúgy, mint legutóbb az amerikai nyílt bajnokságon.

– Voltak még tervezett versenyeim erre az évre, de az olaszországiakat már le is mondtam – így a 25 éves játékos. – Aztán volt egy olyan gondolatom is, hogy idén már nem versenyzek többet, ám végül arra jutottam, hogy a jövő heti pozsonyi challengerviadalon még elindulok. Nincs már megvédendő pontom tavalyról, teher nélkül játszhatok. Utána viszont jön egy kis pihenő, majd a felkészülés a 2018-as évre, amely nagyon keménynek ígérkezik, sok-sok megvédendő ponttal.
És remélhetőleg a legrangosabb versenyekkel.Sporthírek


hirdetés