Fucsovics Márton – „Szerintem fantasztikusan játszottam”

Fucsovics Márton cseppet sem kényszerült féltérdre
Fucsovics Márton cseppet sem kényszerült féltérdre - © Fotó: huntennis/Zádor Péter
Nyíregyháza – Ugyan mindkét egyes meccsét elveszítette Fucsovics Márton, de újabb top tízes teniszezőt szorongatott meg.

Emlékszünk azokra az időkre, amikor Szegeden vagy Győrben kevesebb mint száz néző előtt lépett pályára az euro-afrikai zóna II-es csoportjában szereplő magyar Davis-kupa-válogatott, soraiban a felnőttkorba épphogy belépett Fucsovics Mártonnal. Vagy amikor hat évvel ezelőtt, az első igazán nagy győzelem, a lett Ernests Gulbis elleni diadal után mindössze két újságíró várta Marcit a Bujtosi Szabadidőcsarnok kinevezett sajtóközpontjában. Olyan is volt, amikor – már az euro-afrikai I-es zónában – a televízió által végre már közvetített magyar–izraeli meccs kellős közepén gond nélkül átkapcsoltak egy vérbeli női kosárlabda-bajnokira.

Most pedig ott tartunk, hogy a nyíregyházi teniszezővel az élen a világcsoportban szereplő válogatottat legalább kétszáz szurkoló kísérte el a belgiumi Liege-be, Marci és Balázs Attila nem győzte kiszolgálni a média érdeklődését, a közszolgálati sportcsatorna pedig elejétől a végéig közvetítette az öt meccsből álló párharcot, még Piros Zsombor tét nélküli utolsó mérkőzését is – háttérbe szorítva röplabda-, kézilabda- és jégkorong-bajnokikat.
Eddigi Davis-kupa-válogatottságai alkalmával még nem fordult elő Fucsovics Mártonnal (hétfőtől az újabb karriercsúcsot jelentő 62. a világranglistán), hogy mindkét egyes mérkőzését elveszítette volna. Igaz, eddig nem is szerepelt még a világcsoportban. Balázs Attilával (207.) alkotott párosa viszont a legjobbak között is megőrizte veretlenségét, ebben a műfajban a magyar teniszsport első győzelmét szerezték a legmagasabb osztályban. És az is látszott, hogy Marci játéka vasárnapra, a David Goffin (7.) elleni meccsre érett be igazán, azzal a teljesítménnyel minden bizonnyal sikerült volna legyőzni a nyitónapon Ruben Bemelmanst (121.).

– A pénteki meccs valószínűleg azért ment el, mert a lábsérülésem miatt csak két nappal később tudtam elkezdeni a felkészülést, vasárnapra viszont ráéreztem a játékra, a pályára és a labdákra is – mondta Fucsovics Márton. – Ugyanakkor nagyon örülök annak, hogy elértem arra a szintre, hogy top tízes játékosokkal tudom felvenni a versenyt, így volt ez tavaly októberben Marin Cilic, most pedig Goffin ellen. A vasárnapi mérkőzésen úgy éreztem, voltak olyan pillanatok, amikor én domináltam, szerintem fantasztikusan játszottam, de én az előző két nap hét és fél órai játékával léptem pályára, míg Goffin csak alig másfél órát játszott. Emiatt a negyedik szettben már fáradtnak éreztem magam, ellenfelem pedig okosan, tapasztalatból játszott. Még ekkor is volt bréklabdám, de akkor ütött három ászt. Ebből a meccsből is sokat tanultam, és ez a mérkőzés is hozzájárult ahhoz, hogy tovább tudjak emelni a játékom színvonalán.

Csapattársból ellenfelek

A magyar Davis-kupa-válogatott tagjai is indulnak a Hungarian Challenger Openen, vagyis a budapesti, 64 ezer eurós ATP-challengerversenyen, amelyet a héten rendeznek a BOK-csarnokban. A sorsolás fintora, hogy a csapat két alapemberét, a Dk-ban a párost együtt játszó Fucsovics Mártont (1. kiemelt) és Balázs Attilát már az első fordulóban összesorsolták, kettejük mérkőzésére szerda este kerül majd sor. A nemzetközi porondon eddig egyszer találkoztak, tavaly szeptemberben Genovában (érdekes, akkor az oroszok elleni Davis-kupa-meccs előtti héten), ahol fordulatos csatában nyert Marci 6:7, 6:2, 7:5-re.

A nyíregyházi teniszezőn kívül a mezőnyben még egy top százas játékos van, a kanadai Vasek Pospisil (85.).
hirdetés