Fucsovics Márton: Világcsoport – világszám!

Fucsovics Márton: Világcsoport – világszám!
© MTI Fotó: Illyés Tibor
Nyíregyháza – Fucsovics Márton vezérletével, huszonkét év elteltével ismét a legjobbak közé jutott a tenisz Davis-kupa-válogatott.

Péntek esti győzelmével Fucsovics Márton helyzetbe hozta a Davis-kupa-válogatottunkat, amely az oroszokkal játszott a világcsoportba jutásért, a Kopaszi-gáton. Legutóbb 22 éve sikerült a bravúr, akkor az ausztrálokat győzték le a mieink.

Balázs Attila péntek esti meccse 23 óra után fejeződött be, és több mint három órás csatában, a harmadik szett tie-breakjét 14–12-re elveszítve kapott ki a magyar játékos 3:6, 6:2, 7:6, 6:1-re az elsőszámú orosz teniszezőtől Karen Hacsanovtól.

Miután a szingliket játszó magyar játékosok összesen 6 óra 34 percet töltöttek a salakon, félő volt, hogy kihat a szombati párosteljesítményükre, hiszen az oroszok friss erőket, Konsztantyin Kravcsukot és Danyil Medvegyevet vetették be. A mieink azonban túlléptek az előző eset történteken, és a Fucsovics Márton, Balázs Attila duó 7:6 (7–4), 6:4, 7:6 (7–4)-ra nyert, így a vasárnapi egyesek előtt egyetlen győzelemre kerültünk a hatalmas bravúrtól. A páros meccsen Balázs Attila végig kiegyensúlyozottan jól, Marci egyre jobban teniszezett, a meccs megmozdulása viszont a nyíregyházi teniszezőé volt, amely a Davis-kupa honlapjára is felkerült: a harmadik szettben, 2:1-nél a teste mögül ütötte vissza Medvegyev lecsapását, majd hatalmas röptecsata alakult ki, amelynek végét a magyarok nyerték – miként a meccset is.

A vasárnapi eső aztán közbeszólt, a két elsőszámú teniszező, Fucsovics Márton és Karen Hacsanov mérkőzését 14.30-ról nem előbb, mint 16.15-re tolták el, majd végül 17 órakor kezdődött. És nem sokkal este negyed nyolc előtt már világcsoportosként ünnepelhettek a magyarok. Marci nagyon fáradtan mozgott, de ismét hatalmas szívvel játszott, rendre a legjobb pillanatokban brékelt, miközben csak egyszer került kisebb hullámvölgybe, amikor a második szettben 5:2-ről 5:4-re jött fel Hacsanov, de végül azt a játszmát is behúzta.

Ahogy a harmadikat is, amikor 5:4-nél szervált a meccsért, a világcsoportba jutásért. Hacsanové volt az első két pont, de a nyíregyházi teniszező 0–30-ról is fordított, az utolsó pontot ugyan vitatták az oroszok, de valóban kint volt Hacsanov ritörnje, Marci nyakában pedig már ott ünnepelt az egész magyar csapat a 7:5, 6:4, 6:4-es győzelem után. Negyvennyolc órán belül két top negyvenes játékost győzött le, a csapat pedig a legjobbak szűk elitjébe, a tizenhat közé jutott.
Ez aztán a világszám!Sporthírek


hirdetés