Fucsovics mindig megtiszteltetéstés büszkeséget érzett címeres mezben

Fucsovics Marci és Balázs Attila (jobbra) játéka is kérdéses a csehek elleni Davis-kupa-találkozón
Fucsovics Marci és Balázs Attila (jobbra) játéka is kérdéses a csehek elleni Davis-kupa-találkozón - © Fotó: AFP
Nyíregyháza – Djokovics ellen a centerpályán játszik, a szövetséggel való kapcsolatában megtört valami.

Kedden az US Open első fordulójában a centerpályán, az Arthur Ashe Stadionban lép pályára Fucsovics Márton (a világranglistán 40.) a szerb Novak Djokovics ellen. Mégsem erről beszélnek a honi teniszbarátok, hanem arról a levélről, amelyet a legelőkelőbb helyen jegyzett magyar férfi teniszező osztott meg az egyik közösségi portálon.

– Van valami, ami hetek óta nyomaszt – kezdte Fucsovics Márton. – Sokat gondolkodtam, úgy döntöttem, megosztom veletek, miért nem tudok azzal a lelkesedéssel, elszántsággal készülni a csehek elleni Davis-kupa-meccsre, ami mindig is jellemzett. Mindig fontosnak tartottam az őszinteséget, az igazságot, a nyíltságot.

– Nem kell bizonygatnom, mit jelent nekem a Davis-kupa, a csapat, a címeres mez. Soha nem volt kérdés, hogy vállalom-e a játékot, mindig megtiszteltetést, büszkeséget éreztem, hogy játszhattam, segíthettem, harcolhattam. Az elmúlt kilenc évben 39 mérkőzésemből 25-öt megnyertem. Hatalmas boldogság volt, amikor 2012-ben legyőztem Gulbist a szülővárosomban. A tavalyi szlovákok és oroszok elleni siker pályafutásom csúcsai közé tartozik.

– Most mégis úgy érzem, valami megtört. Kiálltam a társaimért, a csapatért, mert úgy tapasztaltam, a szövetség nem adja meg azt az elismerést, amit az elért eredmények alapján megérdemelnek a fiúk és az őket felkészítő edzők. Jeleztem, nem biztosítottak a feltételek, nem megfelelő a légkör a további sikeres szerepléshez. Hiszem, mindannyiunk közös érdeke, hogy megőrizzük a helyünket a világcsoportban, mert az hatalmas lehetőség mindenkinek, nagyon komoly bevételeket biztosít a magyar tenisznek.

A pályán sincs jó összhang

– A menedzserem is kezdeményezte a szövetségnél, hogy üljünk le, és őszintén beszéljünk a gondokról. A párbeszéd, a problémák tisztázása helyett annyi jutott vissza hozzám, hogy ha Fucsovicsnak nem tetszik a jelenlegi helyzet, akkor nem kell játszania. Korábban a mindenkori DK-kapitány képviselte a játékosokat a szövetségi kérdésekben. Sajnos a mostani kapitányra ebben sem számíthattunk, miközben az is kiderült, hogy a pályán sincs megfelelő összhang közöttünk. Ezt is hónapokkal ezelőtt jeleztem a szövetség vezetőinek, semmi nem történt, hogy közösen megoldást találjunk.

– A tenisz egyéni sport, de mindig úgy léptem pályára a Grand Slam-eken, az ATP Touron, hogy Magyarországot is képviselem. Ezért is éreztem úgy: méltatlan, már-már megalázó, hogy még választ sem kapok a felvetett problémákra, nem vesznek komolyan. Kudarcként éltem meg ezt a küzdelmet a szövetséggel, ami ráadásul elvonta a figyelmemet, nem segítette az elmúlt két hónapban az eredményes szereplésemet.

Nem maradt adós

– Többször elmondtam, köszönettel tartozom a szövetségnek az elmúlt két évért, de szerénytelenség nélkül kijelenthető, hogy megháláltam a bizalmat, nem maradtam adósa senkinek. Jellemző a mostani hozzáállásra, hogy három héttel a csehek elleni sorsdöntő mérkőzés előtt még senki nem keresett meg a közelgő Davis-kupával kapcsolatban. Csak abból gondolom, hogy a szövetség számít a játékomra, mert hetek óta velem népszerűsítik az eseményt. Nem szeretnék csalódást okozni senkinek, de nehezen tudom elképzelni, hogy pályára lépek a csehek ellen.

Ugyanazért fog küzdeni

– Remélem, megértitek a problémámat és a jövőben is mellettem álltok, szurkoltok nekem! Ahogy szoktam, Djokovics ellen is azért fogok küzdeni, hogy a magyar tenisz elismertsége nőjön, bármi lesz az eredmény, méltó legyek a biztatásotokra! – így Fucsovics Márton.

A csehek elleni, világcsoportban maradásról döntő tenisz Davis-kupa-párharcon Balázs Attila játéka is kétséges, ő lágyéksérüléssel bajlódik.

Szövetségi közlemény

A Magyar Tenisz Szövetség az üggyel kapcsolatosan a következőket hozta nyilvánosságra hivatalos honlapján: „A Magyar Teniszszövetség is csak a Facebook-bejegyzésből értesült arról, hogyan gondolkozik Fucsovics Márton a Davis-kupa-szerepléssel kapcsolatban. Sajnáljuk, hogy az előzetes megkeresésünk nélkül hozta nyilvánosságra. A szövetség több mint egy hónapja felvette a kapcsolatot Marci csapatával, így ő is pontosan tudhatta, hogy számítunk rá a Csehország elleni párharcban. Fucsovics Mártonnak megállapodása van a Magyar Teniszszövetséggel, közleménye nem fedi a valóságot, de a részletekről nem a nyilvánosság előtt kellene egyeztetnünk.”

KM
hirdetés