Fülöp Attila: a hajléktalanellátó rendszer képes fogadni az utcán élőket

Eger – A hajléktalanokat ellátó rendszer a jogszabályi változás után képes arra, hogy fogadja az utcán élőket – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára szerdán Egerben.


Fülöp Attila az egri Hajléktalanok Gondozó Házának udvarán tartott sajtótájékoztatón hozzátette: minden hajléktalant, aki ezt igényli, el tudnak helyezni. Úgy fogalmazott, az október 15-én hatályba lépett jogszabályváltozás a “hajléktalanok társadalmi visszailleszkedésének a záloga”.

Kiemelte, hogy a hajléktalanellátás nem csak fővárosi probléma; a 19 ezer férőhely csaknem fele vidéken van. Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy az ellátásra az önkormányzatok kötelezettek, s a gyakorlatban a férőhelyek 40 százalékát a helyhatóságok működtetik, az ellátásba pedig bekapcsolódnak egyházi és civil szereplők. “Sok szereplő összehangolt működésére van szükség annak érdekében, hogy teljesüljön az ellátórendszer célja: az érintettek minél hamarabb bekövetkező visszailleszkedése a társadalomba” – jelentette ki Fülöp Attila.

Habis László (Fidesz-KDNP) polgármester elmondta, hogy 2016 óta működik jelenlegi formájában az egri gondozói ház. Beszámolt arról, hogy az intézményben további fejlesztések, beruházások várhatók, egyebek mellett nappali foglalkoztatót építenek. Beszélt arról is, hogy a krízisidőszakban nagy segítséget nyújt az ellátásban a Katolikus Karitász. Varga István igazgató elmondta, hogy három ellátási formában – éjjeli mendék; átmeneti szállás; ápoló-, gondozórészleg – száz embert tudnak elhelyezni, s krízisidőszakban további hússzal bővíthető az éjjeli menedék férőhelye.

– MTI –
hirdetés