Futó kaland: országosan „terítik” az üzenetüket

Futó kaland: országosan „terítik” az üzenetüket
© Fotó: Palicz István
Nyíregyháza – Kedden reggel Hajdúböszörményből indult, majd Téglás, Bököny, Biri, Balkány és Nagykálló érintésével Nyíregyházára érkezett a 16. Drogmentes Magyarországért Maraton.

Szerdán a megyeszékhelyről Polgár felé veszi az irányt a „beszédes” mikrobusszal kísért lelkes futócsapat, akik április 22-én a fővárosból elrajtolva vállalták, hogy 42 nap alatt, 300 településen átfutva, összesen 2000 kilométert tesznek meg.

A maraton csapattagjainak szívügyük a drogmegelőzés: útjuk során tájékoztató kiadványokat osztogatnak és iskolákban tartanak prevenciós előadásokat. – Az általános iskolásoktól kezdve az érettségizőkig minden fiatalt arra buzdítunk, hogy ismeretlen és veszélyes szerek kipróbálása helyett inkább sportoljanak, mert a testmozgás hasznos és egészséges – mesélte a Kossuth szobor előtt állomásozva Tóth Gergely, a Drogmentes Magyarországért Maraton sajtósa, aki – egyetértve dr. Komáromi István korábbi rendőr dandártábornok szavaival – úgy véli, nem csak büntetésre hagyatkozva lehet megoldani a fennálló drogproblémát, legbölcsebb, ha a fiatalokat időben és tényszerűen felvilágosítják a kábítószerezés veszélyeiről, mindezt persze közvetlen és közérthető stílusban.

– A napokban találkoztunk egy 16 éves lánnyal, aki elmondása szerint már mindent kipróbált, amihez csak hozzájutott. Beszéltünk a fejével, megtettük, amit lehet, rajta múlik, megfogadja-e a tanácsainkat. Június 4-én érkezünk vissza Budapestre, addig még sokaknak szeretnénk és fogunk segíteni – ígérte Tóth Gergely.

KM-PI
hirdetés