Fűtőanyag biohulladékból

A baktalórántházi Játékos diákkör a fenntartható fejlődésért tagjai bizonyára környezettudatos felnőttekké cseperednek, s ez a kemecsei napelemfarmnak is köszönhető
A baktalórántházi Játékos diákkör a fenntartható fejlődésért tagjai bizonyára környezettudatos felnőttekké cseperednek, s ez a kemecsei napelemfarmnak is köszönhető - © Fotó: Iskola
Kemecse, Baktalórántháza – A kemecsei napelemfarmra látogattak a baktalórántházi ökoszakkör tagjai.

A Baktalórántházi Reguly Antal Általános Iskola ökoszakkörének tagjai egy nyertes pályázatnak köszönhetően, a Nemzeti Tehetség Program jóvoltából kirándulásokon is szélesíthetik látókörüket, mélyíthetik a környezetvédelemmel kapcsolatos tudásukat.

Az idei terveik között szerepel a szalmabála-építészet megismerése, egy ökojátszóház meglátogatása, valamint egy háromnapos kirándulás a fenntartható faluként közismertté vált Gömörszőlősre. A Játékos diákkör a fenntartható fejlődésért elnevezésű csapat legutóbb a kemecsei napelemfarmon töltött el egy felejthetetlen, ugyanakkor nagyon hasznos napot.

– Ez a létesítmény egyedülálló a megyében – indokolta a célpontválasztást Tömöri László, a Reguly-iskola biológia–technika szakos tanára.
– Láthattuk a 150 kW teljesítményű, több mint 500 táblából álló napelemfarmot, amely nem termel szén-dioxidot, így az áram-előállítás során nem járul hozzá a globális felmelegedéshez, a Zöld-házban pedig a fenntartható, környezettudatos megoldások garmadával ismerkedtünk – sorolta a pedagógus, aki azt is hozzátette: környezetvédelmi szakkörről lévén szó, a csoport tagjai nem ezen a bemutatón hallottak először a szigetelés, a korszerű nyílászárók, vagy éppen a ­napkollektorok jelentőségéről.

– Újdonság volt viszont számukra a pelletáló berendezés – tért rá a szakkörvezető a kemecsei létesítmény leglátványosabb, legizgalmasabb részére. – A településen keletkező biohulladékból – például gallyakból, nyesedékből – magas fűtőértékű, könnyen tárolható fűtőanyagot állítanak elő, és ebben a lakosságot is érdekeltté teszik, ugyanis a beszállított hulladékért cserébe pelletet adnak.

Bemutatják a kísérleteiket

– Köszönet illeti Gacs Mátyást, a Dream Way Global Kft. ügyvezető igazgatóját, amiért személyesen vezette körbe a szakkör tagjait, tevékenyen hozzájárulva az ifjúság szemléletének formálásához – mondta Tömöri László, mielőtt az ökoszakkör következő célkitűzését ismertette.

– A diákok nemcsak kirándulásokon, hanem kísérleteken keresztül is ismerkednek a környezettudatos megoldásokkal, például építettünk már napcellás kisautót és hajót, szélenergiát hasznosító különféle készülékeket, termeltünk biogázt. Ezeket a kísérleteket egy interneten elérhető kiadványban foglaljuk össze a közeljövőben.

KM-HP
hirdetés