Gasztronómiai élményszerzés és hagyományápolás egyben

Hagyomány és gasztronómia
Hagyomány és gasztronómia
Nyírbátor – A Népi Ízőrző Lovagrend kötelességének érzi a hagyományok ápolását.

Nagyszüleink korában a téli időszakban a disznótorokon jött össze a család, a rokonság. A csöndes falusi hajnal pirkadatát András-nap után a disznók sivítása törte meg, jelezve: megkezdődött a disznóvágások ideje. Bár az egyes vidékek között voltak hagyománybeli különbségek, a végeredmény ugyanaz volt: a bőséges disznótoros vacsora.

Igyekszünk ötvözni a hagyományápolást a turisztikai élményszerzéssel.” Rácz Mihály

– A Magyar Népi Ízőrző Lovagrend feladatának és kötelességének érzi, hogy a gasztronómiai trendek változása miatt elfeledett hagyományokat újraélessze, továbbvigye. Ennek szellemében évek óta minden januárban megrendezzük a nyírbátori Kakukk étterem udvarán hagyományos disznótorukat. Így volt ez az idén is: az elmúlt hétvégén, kellő tiszteletet adva a megölt disznónak, nemcsak a gasztronómiai élményszerzés volt fontos, hanem a népszokások felelevenítése, a vidám hangulat megteremtése is – tájékoztatta lapunkat Rácz Mihály, a lovagrend alapító nagymestere.

Beillesztenék a kínálatba

– A disznótorok, a böllérversenyek, a röfifesztek lassan már csak a turisztikai rendezvények palettáján jelennek meg és a megváltozott étkezési szokásokhoz alkalmazkodva próbálják élményszerűvé tenni az eseményt. A Népi Ízőrző Lovagrend igyekszik ötvözni a hagyományápolást a turisztikai élményszerzéssel, és keresi annak az útját, hogy a mai magyar gasztronómiai kínálatban milyen változtatásokkal lehet elterjeszteni a régi disznótoros ételeket.

– A disznótor a Kárpát-medence távoli tájainak a szokásaiból is felvillantott egy-egy népszokást, illetve gasztronómiai érdekességet, hiszen a lovagrendnek erdélyi és morvaországi tagjai is vannak. Pár nappal az esemény után már azt tervezzük, hogy a következő évi disznótoron milyen új, mára feledésbe merült gasztronómiai hagyományt elevenítsünk fel, megőrizve ezzel az utókor számára – tette hozzá Rácz Mihály.

– KM –
hirdetés