Nyíregyháziak építik az atomreaktort – Ezt írta a Kelet 70, 60, 50 és 40 éve

„A Pátroha–Nyírtass közötti útkereszteződés előtt csörlővel állítják fel a Szovjetunióból érkező második villamos távvezeték tartóoszlopát” – adtuk hírül hatvan évvel ezelőtt
„A Pátroha–Nyírtass közötti útkereszteződés előtt csörlővel állítják fel a Szovjetunióból érkező második villamos távvezeték tartóoszlopát” – adtuk hírül hatvan évvel ezelőtt - © Fotó: KM-archív
Szabolcs-Szatmár-Bereg – Előkaptuk az 1948-as, 1958-as, 1968-as és 1978-as Kelet-Magyarországot, hogy nosztalgiázzunk kicsit.

Hetven éve írtuk

1948. június 5., szombat

Versenyre hívnak az újfehértói selyemtenyésztők

Nyíregyháza polgármesteri hivatalához versenykihívás érkezett. Az újfehértói Ábri Sándor selyemhernyó-tenyésztési versenyre hívja ki Nyíregyháza valamennyi tenyésztőjét. A verseny tétje az, hogy két doboz selyemhernyóból ki tud több és jobb minőségű, valamint szebb gumót nevelni. Nyíregyháza illetékes ügyosztálya felhívja a város selyemhernyó-tenyésztőit, hogy minél nagyobb számban jelentkezzenek és vegyék fel a versenyt Ábri Sándorral.

Hatvan éve írtuk

1958. június 7., szombat

Nyíregyháziak építik az atomreaktort

Nem mindennapi hírről tájékoztattak bennünket a nyíregyházi 6-os Mélyépítő Vállalat vezetői. Mint ismeretes, nagy ütemben halad Magyarország első atomreaktorának építése Budapesten. Ezúttal egy örvendetes dologról tájékoztatjuk olvasóinkat: a reaktor nyolcvan méter magas szellőzőkéményének építésével a nyíregyházi vállalatot bízták meg. A legfrissebb jelentések szerint meghaladták a negyvenméteres magasságot, és naponta több mint másfél méterrel haladnak a nyolcvan felé. Nemcsak a 6-os Mélyépítő Vállalat munkatársai, de mi, nyíregyháziak is büszkék vagyunk arra, hogy kiváló szakembereink közreműködhetnek az ország első modern energiafellegvárának építésében.

Ötven éve írtuk

1968. június 9., vasárnap

Vietnami gyűrű Vencsellőn

A kétezer-ötszázadik lelőtt amerikai repülőgép egy darabjából készült gyűrűt ajándékozta a Vietnami Demokratikus Köztársaság budapesti nagykövetségének képviselője Vencsellő község lakóinak a szolidaritási hónap pénteki záróünnepségén.

Negyven éve írtuk

1978. június 9., péntek

Szépülő műemlékek

A megye műemlékei közül néhány ebben az évben is visszanyeri eredeti szépségét. Az immáron országos hírű szatmárcsekei temetőben jelenleg is tart az aprólékos munka: a fejfák korhadt részeit kicserélik, konzerválják az Országos Műemléki Felügyelőség szakemberei. Nyírbátorban a római katolikus templom előépítményét alakítják át, hogy a korábban befalazott, de már kibontott kapu szebb látványt nyújtson az oda látogatóknak. A kőfaragók elvégezték a munkájukat, hamarosan a kőművesek dolgoznak majd. KMGávavencsellő.
SZON.HU


hirdetés