Gazdag adventi programsorozattal készül a nyíregyházi önkormányzat az advent idejére

Gazdag adventi programsorozattal készül a nyíregyházi önkormányzat az advent idejére
© Illusztráció: KM-archív
Nyíregyháza – Melegen ajánlott rendezvények sokaságával várja a város minden korosztály tagjait a következő egy hónapban is.

Oldalakat lehetne megtölteni a részletes leírással, ezért érdemes apránként csepegtetni, csurgatni, mint a mézet az ízletes teába a városházi sajtótájékoztatón.

Dr. Ulrich Attila alpolgármester mellett helyet foglaltak a felajánló cégek, egyesületek, civil szervezetek képviselői. Mindannyiójukat közös cél vezérel: melegséget nyújtani a csípős hidegben is étellel, nem gesztussal.

– A legnagyobb keresztény ünnepkörhöz, az adventhez közeledve elmondható, hogy sikerült ebben az évben is megújulni. A Kossuth téren és a környezetében összesen 39 helyen szolgáljuk ki az arra járókat. Sokan jótékonykodnak úgy, hogy kerülik a nyilvánosságot, rejtve maradnak, szerettük volna, ha közösen összefogva vennének részt Nyíregyháza különböző pontjain az étel- és a ruhaosztásban. A nemes felajánlásokat ezúton is köszönjük – jegyezte meg a megyeszékhely alpolgármestere.

Szombaton nyílik a színes vásári forgatag a belvárosban. A fényeket december 3-án, advent első vasárnapján kapcsolják fel, aznap kora este Takács Nikolas lesz a sztárvendég. Az idei év újdonsága, hogy a Kossuth tériu kandeláberek, valamint négy belvárosi fa is díszkivilágítást kap, ugyanakkor a jól ismert világító, 3D-s díszfigurák, a faházak tetejére helyezett fényháló, a 106 oszlopokra szerelt díszfényelem, a közel 9 kilométeres égősor és a városházát fénybe borító jégcsapfüggöny most is ragyogóvá teszi az esti városközpontot.

Ismét megnyitja kapuit a városháza. Az ingyenesen látogatható Varázslatos Karácsony elnevezésű kiállításon a az egyedi magángyűjteményből származó porcelánbabáké lesz a főszerep. A tárlat december 4-12. között hétköznap 9-19 óráig, hétvégén 10-19 óráig tekinthető meg, csoportos bejelentkezésnél a 30/977-6975-ös telefonszámot érdemes hívni.

December 3-tól a Kossuth téren felállított Mikulás-házban fogadja a gyermekeket a nagyszakállú, aki néhány napra beköltözik a városházára is, ahol hagyományosan a díszterem előtti galérián várja majd a kicsiket. A Jósa András Múzeum és az Aranykapu Népművészeti Egyesület kézműves foglalkozásokat tart a forgatagban. Az adventi időszakban a város vezetése frissen sült lapcsánkát kínál csütörtökönként fél négytől. A városi karácsonyi koncert december 15-én, pénteken 19 órakor kezdődik a római katolikus társszékesegyházban, közreműködik a Cantemus Vegyeskar, a Cantemus Gyermekkar és a Szabolcsi Szimfonikus Zenekar.

KM

ténybox
Advent
Advent a keresztény kultúrkörben a karácsony napját (december 25-ét) megelőző negyedik vasárnaptól (görögkatolikusoknál hatodik vasárnaptól) karácsonyig számított időszak. A karácsonyi ünnepkör advent első napjával kezdődik, és vízkeresztig (január 6-ig) tart. Advent első vasárnapja mindig november 27. és december 3. közé esik, míg negyedik, utolsó vasárnapja december 18. és december 24. közé. Az advent szó a latin „adventus Domini” kifejezésből származik, ami annyit tesz: „az Úr eljövetele”.
hirdetés