Gazdaságos kontra gazdaságtalan

Borsod-Abaúj-Zemplén Megye Közgyűlése – mint fenntartó – múlt decemberi ülésén egyöntetűen deklarálta, hogy hosszú távon szükség van a szikszói II. Rákóczi Ferenc Kórházra.

Az intézmény jelentős adósságállományt halmozott fel tavaly, így a megyei küzgyűlés arra kényszerült, hogy – pályázat útján – Somogyi Ferenc személyében önkormányzati biztost nevezzenek ki gazdasági vezetőként a kórház élére.

Az önkormányzati biztos készített egy előterjesztéscsomagot a decemberi közgyűlésre, amelyben – alternatívaként – a bezárás, illetve a megyei kórházhoz integrálást is. Utóbbi elképzelések – különösen az ellenzéki képviselők körében – ellenérzést váltottak ki. A „kormámypárti” képviselők is deklarálták, hogy szó sincs a kórház megszüntetéséről, vagy beolvasztásáról.

További feladatok

Végülis a decemberi közgyűlésen Szabó György egészségügyért is felelős alelnök módosító javaslata alapján — 50 igen szavazattal, ellenvoks nélkül úgy foglaltak állást, hogy a szikszói II. Rákóczi Ferenc Kórház működésére hosszú távon számítanak. Ugyancsak ellenszavazat nélkül fogadták el az öt pontból álló javaslatcsomag azon indítványát, hogy felkérik a kórház igazgatóját, hogy — szükség esetén — a megnyugtató finanszírozás biztosítása érdekében indítson pert az Országos Egészségbiztosítási Pénztár ellen.

A kórház önkormányzati biztosa továbbá feladatul kapta, hogy február végére készítse el a kórház további üzemeltetésének, az adósság konszolidációjának tervét. A közgyűlés biztosítja a kórház működéséhez szükséges havi 9 millió forint plusz támogatást is. Ugyancsak ellenszavazat nélkül támogatták a kórház többletkapacitás-pályázatát is.

Hogyan tovább?

Az önkormányzati biztos – a döntésnek megfelelően – határidőre elkészítette újabb racionalizálási tervét, amelyre alapozva Szabó György alelnök javaslatot készített a közgyűlés csütörtöki ülésére. A téma súlyát látva feltehetően ismét nagy vita alakul majd ki a két politikai tábor között a kérdésben.

SzB

  • A napirendi pontokról kérdeztük a képviselőket  • hirdetés