Gázos kérdések

Valkó László
Valkó László
Valkó László, a Nyíregyházi Kéményseprőipari Kft. ügyvezető igazgatója volt a Kelet-Magyarország szerdai telefonos fórumának vendége.  video

Hamarosan a fűtési szezon kezdetéhez érünk. A Kelet-Magyarország szerdai telefonos fórumán emiatt Valkó László, a nyíregyházi Kéményseprőipari Kft. ügyvezető igazgatója válaszolt olvasóink kérdésére. Többen (Szalkai Gyuláné Sonkádról, Török András Nyíregyházáról, Czérna Sarolta Nagykállóból, Liptai Miklósné Kemecséről) azt nehezményezték, hogy az utóbbi időkben nem járt náluk kéményseprő sem seperni, sem díjat szedni.

– Egy héten belül valamennyi címet felkeressük, és elvégezzük a munkát – válaszolta Valkó László. Egyúttal felkérünk minden lakost, hogy akinek hasonló panasza van, jelentse be a Kft. 411-515-ös telefonszámán. 

Ki szedje ki a kormot?

Horváthné Becse Gabriella nyíregyházi lakos arról érdeklődött, hogy milyen bejelentési kötelezettség terheli őt a kazán-, illetve a kéménytisztítással kapcsolatban?

– A kazán tisztítása  megfelelő végzettségű szakember által szabadon végezhető munka, míg a kémény seprését csak az önkormányzati rendeletben meghatározott kéményseprő cég végezheti el – hívta fel a figyelmet Valkó László. Benkei József nyíregyházi lakos a kéményben felgyülemlett korom eltávolításáról kérdezett. – A korom kiszedése a kéményseprő feladata, de a szükséges edényt és lapátot a lakosnak kell biztosítani – válaszolta az ügyvezető.

Szénmonoxid-jelzők
A visszaáramlás megállapításában segítséget
jelenthet a kereskedelemben kapható szénmonoxid-érzékelő felszerelése. Ügyelni
kell arra, hogy a készülék üzemképessége ellenőrizhető legyen, s hogy a
készülék a szénmonoxid-szintet különböző jelekkel érzékeltesse.

Gyakoribb szellőztetés

A fűtési szezon megkezdésével kapcsolatban többen érdeklődtek, hogy a füstmérgezés, illetve a tragédiák megelőzésével kapcsolatban mi a teendő?

– A mérgezések a légellátás hiánya miatt történhetnek. Jellemzően más fűtőeszköz (kandalló), illetve páraelszívó üzemeltetése okozza a levegőellátás hiányát. Az utóbbi időben elterjedt műanyag nyílászárók (ajtók, ablakok) esetén állandó szellőzésről kell gondoskodni! A jó szigetelő épületekből ugyanis hiányzik az a légbeszívó szelep, amely képes a levegő utánpótlását biztosítani. Kiszámoltuk: amennyiben a régi nyílászárókat szivaccsal tömítik el, az egy 20×30 centiméteres nyílásnak az eltömítését jelenti. Ha lehetőség van rá, akkor azt a helyiséget, amelyikben kazán vagy vízmelegítő van, szabad térből szellőztessék! – tájékoztatott Valkó László.

– Lefler Györyg –
hirdetés