Gázrobbanás-sorozat Miskolcon az Avasalja utcában

Gázrobbanás-sorozat Miskolcon az Avasalja utcában
Miskolc – A rendőrség lezárta az Avasalja utcát Miskolcon, mert a szennyvíz csatornában történt gázrobbanás miatt, a csatorna csöveken keresztül az épületek fürdoszobáiban is vészhelyzet alakult ki. 

11:40: Többen is kórházban

Munkatársaink most indulnak abba a kórházba ahol jelenleg is folynak a ( megismételt ) laboratóriumi vizsgálatok. Szombat estéről vasárnapra virradóra a 44 ellátott ( megvizsgált ) közül 20 töltötte az éjszakát a kórházban.

03.30.: Szabadlábon a gyanúsítottak

A rendőrség még szombaton kihallgatta azt a két férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy az Avasalja utcában bekövetkezett robbanás okozói. A rendőrségi jegyzőkönyv tartalmát természetesen nem osztják meg e pillanatban a sajtóval, de azt azért tudni: a férfi (a rovarirtó vállalkozó) és – ismereteink szerint – fia ellen folyik eljárás. Előállításuk és kihallgatásuk után elengedték őket – szabadlábon védekezhetnek. A rendőrség szakértők bevonásával vizsgálja a körülményeket.

Rendőröket, katasztrófavédőket vittek kórházba

A mentésben résztvevő 18 rendőrt és 2 katasztrófavédelmi szakembert is vizsgálatra szállítottak be kórházba Miskolcon. Vérvételt, és

különféle egyéb vizsgálatokat hajtottak végre rajtuk. Jelenleg még 2 rendőr áll megfigyelés alatt a kórházban -  tudtuk meg Gaskó Bertalantól a B.-A.-Z. Megyei Rendőrfőkapitányság Kommunikációs Iroda vezetőjétől. A vízügy szakemberei pedig jelenleg még ” a ledugózott” csatornaszakaszt mossák át. Nagy valószínűséggel a katasztrófavédelem még újabb méréseket végez, és ezt követően mehetnek vissza a kitelepített lakók a saját házaikba.

18:30 – Tíz személyt kiköltöztettek

A B.-A.-Z. Megyegi Katasztófavédelmi Igazgatóság ügyeletesétől azt a tájékoztatást kaptuk, hogy 10 főnek kell biztonsági okokból a hétvégét rokonoknál, vagy más helyen tölteni, hogy az esetleg még csatornában lévő gáz teljes mértékben kitisztuljon azokból az épületekből, amelyek a robbanás környékén találhatók.

18:00 – A katasztrófavédelem folyamatosan méri a levegő gázkoncentrációját Miskolcon. A gázkoncentráció eddig nem érte el a káros értéket, de a robbanásveszély nem múlt még el.
Madarász Gyula, Miskolci Kistérségi ÁNTSZ tiszti főorvosa elmondta, a szerben lévő alumínium-foszfit gázosodva fulladást okozhat. A helyszínen karbid szagot lehetett érezni, ahogy a gáz a csatornából visszajött.
A polgári védelem folyamatosan méri, hogy a lakosság számára veszélyes-e a gáz koncentrációja. Órákkal a robbanás után nem mértek a megengedettnél magasabb értéket. A lakásokban keletkezett károkon túl egyelőre nem tudni, milyen környezetszennyezés történt, és azt sem látják még, a robbanástól mennyire sérült a föld alatti csatornarendszer. A csatornarendszernek szellőznie kell, ezért a következő órákban kilakoltatják az utca lakóit. Akinek nincs hová mennie, egy közeli kollégiumban kap helyet.

15:20 – Az ÁNTSZ és a Katasztrófavédelem úgy döntött, hogy az Avasalja utca 8. körül kiürítenek néhány házat biztonsági okokból, mert nem lehet tudni, hogy a csatornán keresztül további lakásokhoz is felkúszott-e a gáz.

14:55 – Rovarirtószer robbant a csatornában

Kiderítették, hogy a férfi,akit a helyszínen elfogtak, rovarirtással foglalkozik. Alumínium-foszfit tartalmú rovarirtószer maradványt öntött be a csatornába, ami a vízzel lépett reakcióba és így robbant fel. Kettő ház sérült meg a robbanáskor, erről tájékoztatott dr. Gaskó Bertalan a B.-A.-Z. Megyei Rendőrfőkapitányság kommunikációs iroda vezetője.

14:40 – Van már elkövetője a csatornarobbanásnak

Az Avasalja utca 8. szám közelében Miskolcon bekövetkezett robbanás nem véletlenül történt a legfrisebb információk szerint. Elfogtak egy férfit, aki valamilyen vegyianyagot öntött a csatornarendszerbe
Jelenleg a csatornát szellőztetik a katasztrófavédelem és a tűzoltóság emberei. A robbanás két-három házat érintett. Személyi sérülés nem történt. Az anyagi kár felmérése jelenleg is folyik. Azt nem tudni, hogy a rendőrség mit tesz azzal a személlyel, akit elfogtak a helyszín közelében.

14:25 – Gázrobbanás-sorozat Miskolcon az Avasalja utcában

A rendőrség lezárta az Avasalja utcát Miskolcon, mert a szennyvíz csatornában történt gázrobbanás miatt, a csatorna csöveken keresztül az épületek fürdoszobáiban is vészhelyzet alakult ki.

Kapcsolódó cikkek:

 
hirdetés