Kisvárda hírei

2014.05.11. 11:34

A zsidóság szerepe Kisvárdán és a környező településeken

Kisvárda<strong> – </strong>A Város Önkormányzata, a kisvárdai Kalanit Magyar–Izraeli Baráti Társaság, a Várday István Városi Könyvtár, a Rétközi Múzeum és más közreműködőkkel együtt a holokauszt 70. évfordulója alkalmából egy egész éven tartó változatos programmal emlékeznek meg Felső–Szabolcs központjában, Kisvárdán.

KisvárdaA Város Önkormányzata, a kisvárdai Kalanit Magyar–Izraeli Baráti Társaság, a Várday István Városi Könyvtár, a Rétközi Múzeum és más közreműködőkkel együtt a holokauszt 70. évfordulója alkalmából egy egész éven tartó változatos programmal emlékeznek meg Felső–Szabolcs központjában, Kisvárdán.A zsinagóga ma múzeum, a Rétközi Múzeum 1983 óta. Nem zsidó múzeum, bár múzeuma a megmaradt kultusztárgyaknak, viseletnek. Ez a töredéke csak a kiállított muzeális daraboknak. Az épület maga –frigyláda alakjával– mindennapi és emlékeztető. A kisvárdai zsinagóga templomnak nevezhető. Az előcsarnokban fölmagasló menóra fogad, mögötte márványfalak névzuhataga. Ők az Auschwitz fölötti hamuszint égbe temetettek.

A Szabolcs–Szatmár–Bereg megyei kisváros pezsgő zsidó élete nem tűnhet el a történelmi süllyesztőben. A csekély számban megmaradottak hűsége állít emléket annak a zsidó életnek, amelyeknek az akkor élők részesei lehettek. Harag, gyilkos indulat némította el kisvárdai zsinagógát.

Konferencia a zsidóság szerepéről

–A harmadik rendezvényünk, az egész napos konferencia, május 13–án a Konferenciaközpontban lesz a „Zsidóság szerepe az épített Örökségben” címmel, adott tájékoztatást – a Kalanit Kisvárdai Magyar–Izraeli Baráti Társaság elnöke, Rákóczi András.

Az emlékév alkalmából, a program szervezői a város széles rétegét megmozgató eseménysorozattal kívánnak emlékezni a Kisvárda és környéke 70 éve deportált zsidó áldozataira. Eddig már két esemény, pontosabban kiállítás megnyitása volt a Rétközi Múzeumban, mely még most is megtekinthető.

A legközelebbi rendezvény lebonyolításába a Kisvárdai Városszépítő Egyesület és a Rotary Club Kisvárda is bekapcsolódott. Ezen a konferencián a város zsidóságának szerepéről lesz szó a város építésében és polgárosodásában, az iparban és a kereskedelemben. Ezek mellett a testvérvárosi települések Zsinagógák építészetét bemutató előadásokra is sor kerül. E konferencia keretében történik meg a belsőleg teljesen megújult múzeum, a volt Zsinagóga ünnepélyes átadása.

A konferencia programja:

8.30–9.00 Regisztráció

9.00–9.20 Megnyitó

Üdvözlő beszédek: Leleszi Tibor, Kisvárda város polgármestere, Dr. Seszták Miklós, országgyűlési képviselő, Kovács László elnök Magyar–Izraeli Baráti Társaságok és Körök Országos Szövetsége.

9.20–9.40 Kisvárda fejlődése az I. világháborútól napjainkig. Leleszi Tibor, Kisvárda város polgármestere.

9.40–10.00 Szabolcs–Szatmár–Bereg megye épített örökségének megóvása,

helyreállítása. Szatmári István, Szabolcs–Szatmár–Bereg Megyei Területi Építész Kamara alelnöke, műemlékvédelmi szakmérnök.

10.00–10.20 A zsidó építészet Kisvárdán és környékén. Hajba Károly, Szabolcs–Szatmár–Bereg megyei főépítész.

10.20–10.30 Kisvárda Városszépítő Egyesület tevékenysége az épített örökségek megóvásában. Lengyel Szabolcs, Kisvárda Városszépítő Egyesület elnöke.

11.00–11.30 Izrael gazdasági csodájának története.

11.30–12.00 Izrael építészete, Karmiel testvérváros építésének bemutatása. Adi Eldar, Karmiel város polgármestere.

12.00–12.40 Kisvárda és környéke zsidóságának története" című könyv bemutatása. Csonka Bertalan, KALANIT Magyar− Izraeli Baráti Társaság Kisvárdai Szervezet titkára, Néző István, könyv szerzője.

14.00–14.20 Kisvárda és környéke zsidóságának szerepe a polgárosodásban,

iparban és kereskedelemben. Markovics Zsolt rabbi, Szeged.

14.20–14.40 Munkácsi zsidóság által épített örökségek és a zsinagóga bemutatása. Lengyel Zoltán, Munkács város polgármestere, és Bodnar Adik, külgazdasági osztályvezető.

14.40–15.10 Zsidó népi építkezési emlékek és néhány jelentős zsinagóga. Gábor Anna PhD. építész, etnográfus–muzeológus, Budapest.

15.30–16.30 A belsőleg felújított Rétközi Múzeum átadása, beszédet mond:

Leleszi Tibor, Kisvárda város polgármestere, Dr. Seszták Miklós, országgyűlési képviselő.

A Rétközi Múzeum, a volt Zsinagóga megtekintése.

- Vincze Péter -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!