Gejzírszerűen habosítják a vizet a medencében

Gejzírszerűen habosítják a vizet a medencében
Nyíregyháza – Már négy hónapja beindította a NyírVV Nonprofit Kft. a belvárosi szökőkutakat, illetve májusban a Bujtosi úszó szökőkutat. A városüzemeltető társaság a megyeszékhelyen összesen 9 szökőkutat és 34 ivókutat és 396 közkifolyót üzemeltet, melyek éves költsége meghaladja a 10 millió forintot.


– A Kossuth téri szökőkút vízforgatós rendszerű, automata vegyszeradagolóval felszerelt, és szélérzékelője szükség szerint csökkenti a vízsugarak magasságát és leállítja az átlós vízjátékot. A Dózsa György utcán hat automata medence működik, a kisebbek gejzírszerűen habosítják a vizet, a nagymedence pedig 11 fúvókával, automata vízjátékkal és fénnyel felszerelt. Az Ungvár sétányon található négy gépészeti aknás szökőkút habosítóval és sodró medencével működik – adott átfogó képet Szabó Edina sajtószóvivő, hozzátéve: – A Bujtosi-tavon található úszó szökőkút naponta 120 percet csobog, és szépsége mellett a tó vizének oxigén ellátottságát is javítja, ami jótékony hatással van a víz élővilágára. Az úszó szökőkút minden óra első 10 percében működik. A rövid üzemidő oka, hogy a szökőkút üzemeltetésének jelentős az energia költsége.

Az idei évben szellőztető úszó szökőkutat szereltek fel a NyírVV Nonprofit Kft. munkatársai a Bujtosi-tó város felőli részén. A 2,5 millió forintos szellőztető szivattyú felállítását vízminőség-vizsgálat előzte meg, és a halállomány védelméért van szükség a berendezés működtetésére.

A szökőkutak egy része automata vegyszeradagolós, és valamennyi medencét rendszeresen tisztítja a társaság, ennek ellenére a kutakban nem tanácsos fürdeni, hiszen a fertőtlenítéshez különféle vegyszereket alkalmaznak, ezen kívül a medencébe állati ürülék, szemét, por és cigarettacsikk is belekerül. A fertőzésveszély, az esetleges bőrirritáció, illetve a csúszásveszély miatt sem ajánlott a kutak medencéjébe menni.

Az idei évben is felállított két párakaput a Kossuth téren a NyírVV Nonprofit Kft. A 3 méter magas és 2 méter széles szerkezet hideg vizet porlaszt, és felfrissülést jelent mindazoknak, akik átsétálnak alatta. A párakapu fenntartási, üzemeltetési költsége alacsony, hiszen elektromos áram nem kell a működtetéséhez, hálózati vízre köthető, és alacsony a vízfogyasztása. A hűsítő kapu a meleg napokon reggel 9-től este 9 óráig működik.

A NyírVV folyamatosan öntözi a város zöldfelületeit a kora reggeli órákban, három zöldfelületi részen (Északi körút, Zrínyi Ilona u. és Szabadság tér) új öntözőrendszert épít a társaság, melynek köszönhetően már 14 olyan zöldfelületi rész lesz a városban, ahol pedig öntözőhálózat működik.

KM
hirdetés