Geotóp napi túra a tarpai Nagy-hegyen

Kilátás a tarpai Nagy-hegyről
Kilátás a tarpai Nagy-hegyről - © Illusztráció: Hoványi Péter
Tarpa – A hazánkban számos helyszínt érintő Geotóp Nap rendezvénysorozathoz az idén is csatlakozik a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság: október második hétvégéjén a tarpai Nagy-hegyen vezetett túrán vehetnek részt, s a belső-kárpáti vulkáni övezet részének tekinthető hegy fejlődéstörténetét, kőzeteit, vulkáni működését is megismerhetik a földtudomány iránt érdeklődők.


A felhagyott kőbánya és a tanösvény bejárása során bemutatják nekik a hegy és környezete gazdag élővilágát, természeti és néprajzi értékeit is. A program ingyenes, azonban időjárásfüggő. Találkozó október 14-én, szombaton 10 órakor a Nagy-hegy lábánál, a túra hossza három–négy kilométer (ötven méter szintemelkedés mellett), időtartama legalább két óra. Információ és jelentkezés telefonon a 70/198-9731-es számon, e-mailben a szatmarbereg@hnp.hu címen.

Mi az a geotóp?

A geotóp – a geo (föld) és a toposz (hely) szavakból – olyan helyszín, ahol az élettelen természet legérdekesebb, leglátványosabb, legjellegzetesebb képződményei találhatók meg. Ezek a képződmények lehetnek különféle felszínformák, sziklafalak, barlangok, kőzetek vagy talajok természetes és mesterséges kibukkanásai, források, ásvány- vagy kövület-előfordulások, emellett a természet sok más érdekessége, és persze maga a táj.

Megismerésük és megfigyelésük révén a múltba is tehetünk egy időutazást, bepillantást nyerve évmilliókkal ezelőtti földtörténeti eseményekbe.

KM
hirdetés