Gesztenyéből is főztek lekvárt a dadai versenyre

Gesztenyéből is főztek lekvárt a dadai versenyre
© Gesztenyéből is főztek lekvárt a dadai versenyre
Tiszadada – Második alkalommal rendezte meg a közelmúltban a Tisza-parti lekvárpartit, azaz a házi lekvárok versenyét Tiszadadán az önkormányzat a hagyományőrző tájházban.

Míg 2012-ben 11, addig 2013-ban már 27 házi készítésű lekvárral versenyzett 10 háziasszony. A gasztronómiai rendezvényt ebben az évben összekötötték a Márton nap népi hagyományaival, így a résztvevő vendégek, miután részt vettek a libafuttató, valamint a gágogó versenyben, a libazsíros kenyeret is megkóstolhatták.

Ezután következett a lekvárok értékelése. Minden vendég két szavazatot adhatott le, miután megkóstolta a hagyományos alma, szilva, szőlő, cseresznye és a különleges bodza, josta, japán cseresznye, galagonya, gesztenye és egyéb különleges lekvárokat. A szavazás után a versenyző lekvárokat és az ízeket készítő háziasszonyokat 21 arany, 4 ezüst és két bronzérem oklevéllel jutalmazták. A szervezők és a résztvevők számára egyaránt fontos, hogy a hagyományos ízek és a merész újítások egyaránt jelen legyenek a mindennapokban, előnyben részesítve azokat az alapanyagokat, melyek a ház melletti kertben megteremnek. A díjnyertes lekvárok némelyikét november 30-án, a község óriás adventi koszorújának építésekor meg is kóstolhatták az érdeklődők – tájékoztatta portálunkat ifj. Kovács Géza közművelődés-vezető.

KM

Címkék:hirdetés