Gigabírság járt a svarckrumpliért

Gigabírság járt a svarckrumpliért
© Fotó: NAV
Nyíregyháza, Újfehértó – A megengedett raksúly duplája volt a be nem jelentett lengyel burgonya.

Az idén márciusban is több alkalommal végzett közös ellenőrzést a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), illetve a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Nyíregyházi Járási Hivatalának Növény- és Talajvédelmi Osztálya (NTO).

Ezek közül a legjelentősebb az az újfehértói vállalkozásnál lefolytatott vizsgálat volt, melynek során a cég telephelyén, egy családi ház mögötti raktárban összesen mintegy 22 tonna jelöletlen, ismeretlen eredetű zöldség- és gyümölcsterméket (burgonya, hagyma, alma, káposzta, sárgarépa) találtak meg.

A szabálytalanságok miatt a NAV értesítette a Nyíregyházi Járási Hivatal Élelmiszerlánc-biztonsági, Növény- és Talajvédelmi Főosztályát. A hatóság az élelmiszer-biztonsági előírásoknak nem megfelelő növényi eredetű élelmiszer forgalmazását megtiltotta, hatósági eljárást indított, továbbá elrendelte mind a 22 tonna kockázatos termék azonnali megsemmisítését. Az ügyben milliós nagyságrendű bírságot is kiszabtak.

Ismeretlen eredet

– A tavaszi kiemelt ellenőrzés nyitányaként a NAV, a Kormányhivatal Járműforgalmi Osztálya és az NTO márciusban közös ellenőrzést tartott a nyíregyházi nagybani piacon – tájékoztatott Sipos Tibor, az NTO vezetője.

Az egyik, 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű kistehergépjármű vizsgálata során mintegy 5 tonna ismeretlen eredetű, jelöletlen burgonyát találtak az NTO minőségellenőrei. Az ellenőrzött állítása szerint Lengyelországból hozta a terméket, amivel tovább súlyosbította a helyzetét. Lengyelországból kizárólag abban az esetben hozható be burgonyagumó (felhasználási céltól függetlenül), amennyiben azt laborvizsgálati eredmény kíséri, s igazolja két magas kártételi kockázattal járó zárlati károsítótól mentességét. Az ismeretlen eredet miatt az NTO minőségellenőrei a terméket zár alá vették, és elrendelték azonnali megsemmisítését.
A mérlegelést követően derült ki, hogy valójában több mint 6 tonna zsákos burgonyát rejtett a jármű raktere. A jogsértés miatt az ellenőrzött félmillió forintot is meghaladó bírságra számíthat.

Tavaszi ellenőrzés

Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár március 20. és április 17. közötti időszakra a korábbi évek gyakorlatának megfelelően tavaszi kiemelt élelmiszerlánc-ellen­őrzést rendelt el az egész országra kiterjedően. Ezen belül a hús, tojás, édesipari termékek mellett kiemelt célterületként szerepel a zöldség-gyümölcs forgalmazás ellenőrzése.


Videó: 22 tonna emberi fogyasztásra szánt takarmányburgonyát kapcsoltak le Újfehértón

Az EKÁER segítségével akadályozták meg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei 22 tonna, állati takarmányként felhasználható burgonyaszállítmány élelmiszerként történő értékesítését. A burgonyát a kormányhivatal munkatársai megsemmisítették.
hirdetés