Nagyvilág

2015.07.12. 19:59

Kárpátalján normalizálódik a helyzet

Ukrajna - A Magyarországgal szomszédos ukrajnai megye szinte valamennyi főútja vasárnap délelőttre járhatóvá vált, egyedül a Munkácstól északra feszült még mindig a helyzet a tegnapi fegyveres és véres konfliktust követően.

Ukrajna - A Magyarországgal szomszédos ukrajnai megye szinte valamennyi főútja vasárnap délelőttre járhatóvá vált, egyedül a Munkácstól északra feszült még mindig a helyzet a tegnapi fegyveres és véres konfliktust követően.

A sajtó munkatársai és a polgári lakosság beszámolói szerint Munkácson mára újra béke honol. Molnár Róbert helyi nyugdíjas az Origónak elmondta, hogy a városba ugyan sokkal több a fegyveres járőr, mint szokott, de magyar lakosok például ezen a vasárnap is ugyanúgy elmentek a templomba, majd legfeljebb egy-egy kávézóba beülve tárgyalták ki a szombati eseményeket.

Az utazók számára fontos információ, hogy a határátkelők a megszokott munkarendben üzemelnek, legfeljebb megszaporodtak s közúti ellenőrzések, melyek során felfegyverzett rendőrük és katonák vegyesen igazoltatnak, és vizsgálják át a szerintük gyanús járműveket. Egyedül a hágókon lehet fennakadás, ahol megerősített ellenőrzőpontokat állítottak fel.

A hatóságokkal gyakorlatilag lehetetlen kapcsolatot teremteni. A szombati események „kézbentartásával” megbízott Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) ugyanis szigorú hírzárlatot rendelt el. Az elektronikus és internetes sajtóban vegyesen váltogatják egymást az olykor szögesen ellentmondó változatok a Munkácson történtek kapcsán. Ezek alapján a konfliktus egyformán lehetett a szélsőséges nacionalista Jobb Szektor (PSZ) fegyveres erejének demonstrálása, továbbá kárpátaljai jelenlétének megerősítése, politikai szembenállás elfajult végeredménye, vagy a Kárpátaljáról Magyarország, Románia és Szlovákiába irányuló csempészbizniszben érdeket konkurens bűnszervezetek között leszámolás, amibe az egyik fél a mindenre kapható PSZ fegyvereseit, míg a másik a korrupt rendőrséget vetette be – illetve mindhárom verzió egyszerre.

Munkács vízválasztó lehet Ukrajna jövőjét illetően

A Jobb Szektor vezére szerint a Kárpátalján kialakult helyzet és annak várható következményei az egész ukrán állam létezését befolyásolhatják.

A Donbássz helyett Kárpátalja került a figyelem középpontjába egész Ukrajnában. Az ungvári repülőtér közelében lakók állítása szerint még soha nem láttak ehhez forgalmat a leszállópályán. Csaknem tízpercenként landoltak a különböző kormánygépek és helikopterek, titkosszolgálati vezetőkkel, magas rangú kormánytisztviselőkkel, valamint állig felfegyverzett speciális rohamosztagosokkal a fedélzetükön.

Jelenleg Kárpátalján tartózkodik többek között Dmitro Jaros, a Jobb Szektor (PSZ) vezére is, aki a megye vezetőivel és az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) vezetőivel tárgyal. Ezekben a percekben várják az EBESZ megfigyelőinek érkezését is, akik a helyszínen kívánnak tájékozódni a történtekről. Az SZBU különleges alakulatának 120 tagja a Munkácstól északra fekvő Lóka (Lavki) település körzetében megbúvó jobbszektoros fegyveresek helyzetét igyekszik lokalizálni.

A 112 Ukraina tévécsatorna híradós forgatócsoportja vasárnap délelőtt egy páncélos csapatszállítóból, több Kuguar típusú katonai terepjáróból és golyóállómellényeket, álarcokat viselő katonákat szállító teherautóból álló konvojt látott Munkács felé haladni. A 24-es hírtévé helyszíni tudósítója szerint Lembergből (Lviv) a Jobb Szektor mintegy 120 fegyverese indult el lőszerekkel megpakolt járművekkel Kárpátalja irányába.

Korábban Kárpátalja legbefolyásosabb politikai tényezőjeként ismert Viktor Baloga tárgyalt összekötőként a munkácsi tűzharcban részt vett, majd az 1200 lakosú Lókára menekült jobbszektorosokkal a megadás lehetőségeiről. Akkor a fegyveresek még azt a feltételt szabták, hogy a hatóságok azonnal számolják fel a helyi bűnbandákat, és Jaros közvetlenül utasítsa őket a fegyverletételre. A legfrissebb jelentések szerint azonban azóta elhagyták a falut, és a hegyeken át északra, az Ung völgye felé próbálnak visszahúzódni. Azt nem tudni, hogy Baloga velük tartott-e. Lóka civil lakosainak a karhatalmi erők általi evakuálása a meg nem erősített hírek szerint jelenleg is tart.

Közben Dmitro Jaros és a munkácsi fegyveres összetűzés egyik főszereplőjeként ismert Mihajlo Lanyo helyi vállalkozó és parlamenti képviselő között tovább folyik a kölcsönös vádaskodás. A PSZ-vezér szerint az emberei a Kárpátalján folyó törvénytelen üzelmeknek – köztük a cigaretta-, drog- és embercsempészetnek – próbáltak véget vetni határozott fellépésükkel. Az első lövés, tudomása szerint, a csempészbizniszt fedező, korrupt rendőrség adta le. A Jobb Szektor fegyveresei csupán önvédelemből viszonozták a tüzet.

A korábban Janukovics párti honatya ellenben azt állítja, hogy a konfliktus egy békés tárgyalással kezdődött, amit egy kávé mellett folytatott az őt felkereső fegyveresek vezetőjével. A PSZ kárpátaljai szárnya azt követelte, hogy bocsássa rendelkezésükre a birtokában lévő szanatóriumot, ahol egy bázist szándékoztak létrehozni. A megbeszélések jól haladtak, amikor a tárgyalás helyszínéül szolgáló egykori kávézó udvarán a fegyveresek rálőttek a hely őreire.

A 112 Ukraina hírtévének nyilatkozva Lanyo nem kevesebbet állított, mint hogy a PSZ fegyvereseit az a Viktor Baloga bérelte fel ellene aki utólag a közvetítést vállalta az elmenekült támadók és a hatóságok között. Az ellenzéki honatya szerint Baloga nem csupán a kárpátaljai politikai elit fölött akar uralkodni, hanem az élet szinte valamennyi területén egyeduralomra tör – beleértve a gazdaságot, a kereskedelmet, a renvédelmi, adó- és vámszerveket is.

A Vesztyi hírportál viszont emlékeztet rá, hogy Lanyo és Baloga kezdetben egymással vállvetve vettek részt mind a politikában, mind az üzletben, mind pedig az általuk üzemeltetett illegális tevékenységekben. Mihajlo Lanyo a politikai karrierjét Viktor Baloga kárpátaljai pártjának, a Jedinij Centr (Egységes Centrum) színeiben kezdte. A későbbiekben azonban elváltak útjait, és azóta esküdt ellenségei egymásnak.

Baloga szerepét a munkácsi vérengzés előidézésében a Novini Zakarpattya kiadvány is alátámasztja azon információjával, miszerint a Jobb Szektor kárpátaljai szárnyának tevékenységét a befolyásos politikus személyesen pénzeli. Azonkívül legfőképp az ő érdekében állt, hogy kiüttesse a nyeregből a legnagyobb munkácsi vetélytársát. Baloga mindezt természetesen cáfolja és nevetségesnek tartja.

- Palkó István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!