Giro d’Italia – Froome az eltiltás árnyékában is triplázásra készül

Budapest – Lehetséges eltiltása árnyékában történelmi triplázásra készül Chris Froome a pénteken rajtoló 101. Giro d’Italia országúti kerékpáros körversenyen.

A 32 éves brit versenyző tavaly a Tour de France mellett a Vuelta a Espanán is diadalmaskodott, márpedig mióta 1995-től a Vueltát a Tour de France után rendezik, még senkinek nem sikerült egymás után mindhárom körversenyt megnyernie.

Két olyan kerekes van, aki a régi lebonyolítási rendszer szerint – akkor a Vueltával indult a szezon, majd azt követte a Giro, és a Tour – egymás után legalább három körversenyt nyert: a belga Eddy Merckx 1972-73-ban sorozatban négyszer, míg Bernard Hinault 1982-83-ban háromszor ünnepelhetett elsőséget.

Froome esetleges triplázását beárnyékolja a tény, hogy december közepén kiderült róla: pozitív tesztet produkált a 2017-es spanyol körversenyen. A szeptember 7-én adott mintájában az asztmás rohamok kezelésére és megelőzésére alkalmas szalbutamol magas szintjét, a megengedett érték kétszeresét mutatták ki. Az összetettben győztes Froome tagadta, hogy bármilyen szabályt megsértett volna, mert engedéllyel használja a készítményt. A Vueltán elmondása szerint rosszabbodott az állapota, így csapata, a Sky orvosának javaslatára és engedélyével növelték a megszokott adagját. Döntés a Tour előtt várható, s bár voltak olyan vélemények, hogy az ügy lezárultáig csapatának nem kellene versenyeztetnie a kétszeres olimpiai bronzérmest, a neve mégis szerepel a Sky indulói listáján.

Froome eddig mindössze kétszer, 2009-ben és 2010-ben versenyzett az olasz körversenyen, de akkoriban még nem tartozott a legjobbak közé, így első Giro-diadalára hajt, amellyel a kerékpársportban hetedikként érné el, hogy mindhárom háromhetes viadalon győzött. Ez korábban csak a francia Jacques Anquetilnek és Bernard Hinault-nak, a belga Eddy Merckxnek, a spanyol Alberto Contadornak, valamint az olasz Felice Gimondinak és Vincenzo Nibalinak sikerült.

A legnagyobb ellenfelei a történelmi triplázás végrehajtásában a címvédő Tom Dumoulin, valamint – az első három, izraeli szakaszt leszámítva – hazai utakon tekerő Fabio Aru lehetnek, de számolni kell a kolumbiai Miguel Ángel Lópezzel is. A Sunweb holland kerekese számára az elsődleges idei cél a címvédés annak ellenére, hogy tervei szerint elindul a Touron is. A 2015-ös Vueltán győztes olasz bringás első hazai diadaláért hajt majd, ugyanis 2014-ben harmadik, egy évvel később pedig második lett. A két egyéni időfutam inkább Dumoulinnek kedvezhet, ám a záró héten több olyan hegyekkel tarkított etap lesz, amelyek várhatóan inkább Froome-nak fekszenek majd, vagy éppen az Asztana mindössze 24 éves kapitányának, Lópeznek, akitől idén várják az igazi áttörést.

Az idei Giro d’Italiát csúcsot jelentő 198 országban közvetíti majd 18 televíziós társaság – a viadal honlapja szerint. A 22 csapat 176 versenyzője a jeruzsálemi rajttól összesen 3562,9 kilométert tesz meg a római befutóig.

– MTI –
hirdetés