GKM: a stratégiai készletet használjuk, amig nem jön olaj a Barátság-vezetéken

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium egyelőre nem kommentálja az orosz-fehérorosz megegyezés hírét a kőolajszállításról – mondta el a Független Hírügynökségnek a tárca szóvivője szerdán.

A stratégiai kőolajkészlet felhasználására kiadott engedélyt akkor vizsgálja felül a miniszter, ha ismét jön olaj a Barátság-vezetékből – mondta Ábrahám Gergely.

A belorusz elnök hivatala azt közölte, hogy Vlagyimir Putyin orosz, és Alekszandr Lukasenko fehérorosz államfő telefonon állapodott meg az olajszállítások ügyében. A beszélgetés tényét a Kreml is megerősítette, részleteket azonban nem árultak el. Fehérorosz közlés szerint a két ország miniszterelnöke két napon belül dolgoz ki konkrét megoldási javaslatot, és azt péntekig terjesztik az államfők elé.

A Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség igazgatósága még szerda délután dönt arról, hogy mikor kezdik meg a stratégiai készletek felhasználát. A szállítás leállása óta a MOL tecnikai olajtartalékát használták a százhalombattai finomítóban.

Ha igazak a megegyezésről szóló hírek, leghamarabb akor is csak pénteken születhet konkrét megállapodás Moszkva és Minszk között, a szállítás újraindításától számítva pedig 12 óra kell ahhoz, hogy visszaálljon a korábbi nyomás a Barátság-vezetékben. Addig mindenképp szükség lesz a startégiai kőolajtartalék felhasználására – értesült a Független Hírügynökség.
hirdetés