Gólya dilemma: kollégium vagy albérlet?

Az újságok apróhirdetéseiben és a főiskolák, egyetemek hirdetőfalain megszaporodtak a kiadó szobát, illetve lakást kínáló hirdetések
Az újságok apróhirdetéseiben és a főiskolák, egyetemek hirdetőfalain megszaporodtak a kiadó szobát, illetve lakást kínáló hirdetések - © Fotó: Sipeki Péter
Nyíregyháza – Albérlet, kollégium, ingázás. E lehetőségek közül választhatnak azok, akiket távoli iskolába vettek fel.

Összeállításunkban leendő főiskolásokat, egyetemistákat faggattunk arról, miként vesz új fordulatot az életük ősztől. A felsőoktatás újszülött gólyái vajon nap mint nap „hazarepülnek” majd a családi fészekbe, vagy kénytelenek lesznek albérletben, kollégiumban fedelet keresni a fejük fölé?

Tamás Krisztián a Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium spanyol tagozatán végzett. Első helyen az ELTE spanyol szakát jelölte meg, s amikor kiderültek a 2015-ös felvételi ponthatárok, örömmel nyugtázta, hogy bejutott álmai iskolájába.

Érvek és ellenérvek

– Izgatottan várom, milyen lesz 19 év után elhagyni a szülővárosomat, és egy teljesen más légkörbe kerülni. Budapesten természetesen valahol laknom is kell. Két lehetőség közül választhattam: albérlet vagy kollégium.

– Mindkettőnek megvan az előnye és a hátránya. A kollégiumban nem igazán van az embernek magánélete, mert össze van zárva másokkal, viszont ott könnyeben lehet ismerkedni, új barátokat szerezni. Az albérletben 2–3 emberrel kell egy fedél alatt élned, ám ők nem sok vizet zavarnak. Tanulási szempontból szerintem az utóbbi optimálisabb, hiszen könnyebb felkészülni az órákra, mint egy kollégiumban. Ami ellene szól, hogy az albérlet Budapesten eléggé drága, s ezért sokan inkább a kolit választják. Én is így döntöttem, szóval a következő tanévben a második otthonom az ELTE egyik kollégiuma lesz – mesélte Krisztián.

A nyíregyházi Máté Jánosnak könnyű dolga lesz, hiszen a Nyíregyházi Főiskolára jelentkezett, sikerrel. – Ide köt a munkám, ráadásul nemrég vettünk házat a közelben. Csak levelező tagozat jöhetett szóba, hiszen valamiből élni és tanulni kell. Az agrár vonal pedig már egyfajta családi hagyomány nálunk. Édesapám viccesen így gratulált nekem: „Örülök, fiam, hogy végre egy rendes szakmád is lesz! – mesélte az ifjú fotóriporter.

Inkább a kollégium

Alföldi Dánielnek a megyeszékhelyről Gödöllőre visz az útja. – Minden a kollégium mellett szól: a megfizethető ár, a jó társaság, az iskola közelsége… – sorolta, majd hozzátette: a tanulás mellett mindenképpen folytatni szeretné a zöldaktivista-tevékenységét.

Borítékolták a sikeres felvételit

Marjay Döme az ELTE jogi karán fog tanulni szeptembertől állami ösztöndíjasként.

– A szüleim előrelátóan már évekkel ezelőtt gondoltak erre az opcióra, ezért vettek egy szerény, de szerethető kis lakást Zuglóban. Egyetlen lakó számára, mondhatni, tökéletes.

– A magam ura leszek, fizetem a rezsiköltségeket, s így nem kell havi több tízezer forintot kifizetni feleslegesen albérleti díjra – mondta el érdeklődésünkre Döme.

Az albérlők eltűntek, a számla maradt

– Mindenkinek, akinek kiadó lakása, szobája van, annak azt tanácsolom, legyen óvatos és elővigyázatos! – nyilatkozta lapunknak a nyíregyházi B. Sándor. Hűséges előfizetőnk szerint könnyen ráfázhatnak a főbérlők a fiatal főiskolások, egyetemisták „hűtlenségére”, ahogy az vele is megtörtént már párszor.

– Jó ideje szeretnénk kiadni a belvárosban lévő, háromszobás, gázfűtéses lakásunkat. A nagy alapterület miatt gyakorlatilag csak diákok érdeklődnek, akiktől bevallom, félünk. Nem egyszer megtörtént már ugyanis, hogy kisebb-nagyobb károkat okoztak, vagy egyik napról a másikra, tetemes számlatartozást a hátuk mögött hagyva leléptek. A kiadásokat nem fedezte az egyhavi kaució, a tartozás – a szerződés ellenére – behajthatatlan volt, s bár visszakaptuk a lakáskulcsot, biztos, ami biztos, újra zá­rat cseréltünk. Jogilag sajnos védtelenek vagyunk, ha bejelentjük az albérlőket, ha nem – panaszolta B. Sándor.

KM-PI
hirdetés