Gólyákat gyűrűztek Csengersima főutcáján

Gólyafészek Csengersima főutcáján
Gólyafészek Csengersima főutcáján - © Fotó: Habarics Béla
Csengersima – A „Gólya Road Show” célja a gyűrűzésen túl a faj bemutatása, népszerűsítése.

Számos érdeklődő jelenlétében rendezte meg a napokban a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Szatmár-Beregi Helyi Csoportja és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság a „Gólya Road Show” elnevezésű programját.

A fokozottan védett fehér gólya látványgyűrűzésének ötlete a Tápió-vidéki madarászok fejéből pattant ki néhány évvel ezelőtt, és mára országos programmá nőtte ki magát. Szatmár-Beregben 2010 óta minden évben a Csengersima főutcáján lévő gólyafészkeket ellenőrzik a szakemberek. A program célja a madarak gyűrűzésén túl a faj bemutatása, népszerűsítése. Az idén az ornitológusok a vizsgált három fészekben összesen tizenegy fiókát gyűrűztek meg. A fiatal madarak lábára felhelyezett azonosító gyűrűk segítségével a szakemberek többek között a vonulásról, a gólyák terület- és párhűségéről, élőhelyválasztásáról kapnak információt.

golyak2

Emelőkocsi segítségével

A jelen lévő madárbarátok, kíváncsiskodók megfigyelhették a gyűrűzés folyamatát, hasznos információkat hallhattak a fehér gólyáról, a madárvédelemről, illetve néhányan az emelőkocsi segítségével belenézhettek a gólyafészekbe is.

KM
hirdetés