Görbe tükröt tart a világ elé

Szőcs Artur
Szőcs Artur - © Fotó: Éder Vera
Nyíregyháza – Szőcs Artur nem titkolt célja olyan előadást rendezni, ami a világ bármelyik színházában megállná a helyét.

Szőcs Artur ebben az évadban visszatért a Móricz Zsigmond Színházba, és a világ egyik legismertebb musical-jét, a Chicagót rendezi – a premiert szombaton tartják. Operát, operettet és musicalt is rendezett már, sőt, ő maga is játszott zenés darabokban, ám a musical nem tartozik a kedvenc műfajai közé. Ha mégis választania kell, a Chicago mellett teszi le a voksát, ezért is fogalmazott úgy az olvasópróbán: ez a musicalek királynője. – A darabválasztáskor nem csak az számít, hogy mit tartunk jónak, és nekünk mi tetszik: figyelembe kell vennünk azt is, hogy a társulat mire képes. Úgy láttuk, hogy a nyíregyházi művészek megértek erre a feladatra: el tudják játszani, énekelni és táncolni a darabot.

Jól ismerem őket, ami a szereplőválasztáskor természetesen nagy előny, és az sem okozott gondot, hogy az egyik főszereplőt két vendégművész alakítja (Roxie Hartot kettős szereposztásban játsszák majd – a szerk.), hiszen mindketten szorgalmasak és tehetségesek, így könnyen beilleszkedtek a csapatba. Valamennyiükre alkotótársként tekintek, és mivel én is sokat játszom, hamarabb megérzem, mikor fáradnak el, mikor van szükségük szünetekre – mondja a rendező, aki azért is örül a darabválasztásnak, mert ahogy fogalmaz: ezzel valamelyest lázadhat a kereskedelmi televíziók népbutító műsorpolitikája ellen.

Harcol a népbutítás ellen

– A történet a múlt század húszas éveiben játszódik, azaz közel száz éve, mégis vannak az életünknek olyan területei, ahol azóta sem sikerült előrelépni. A két női főszereplő börtönben ül, ám onnan kikerülve a média felfuttatja őket: koncerteket szerveznek nekik, sztárrá válnak, tömeghisztéria veszi őket körül – ez nap mint nap megtörténik Magyarországon is. Vannak olyan országok, ahol már évtizedekkel ezelőtt betiltották a valóságshow-kat, nálunk pedig a virágkorukat élik. Ahhoz, hogy valaki címlapokra kerüljön, és uralja a híreket, semmit sem kell tennie, csak bevonulnia egy villába. Az ismertséghez nem kell sem tudás, sem teljesítmény, miközben művészek százai dolgoznak nagyon sokat és nagyon jól úgy, hogy a szűkebb közönségükön kívül alig tud róluk valaki. Én elítélem ezt a világot és a magam eszközeivel harcolok is a népbutítás ellen.

Ehhez pedig a darabot nem kell aktualizálni, hiszen megteszi saját maga: olyan paródia, ami kikacsint a közönségre és ami görbe tükröt tart a világ elé – mondja Szőcs Artur, akinek nem titkolt célja olyan előadást rendezni Nyíregyházán, ami a világ bármely színházában megállná a helyét. – Szeretném, ha ez a Chicago a koreográfiát, a díszletet, a rendezést és a színészi teljesítményt tekintve is világszínvonalat képviselne, és abban bízom, hogy a nézők is ezzel az érzéssel állnak majd fel a székeikből.

– KM-SZA –
hirdetés