2009.03.08. 13:12
Mit együnk hétvégén?
<p>Nincs ötlete, mi legyen a vasárnapi<br /> ebéd? Segítünk! Íme<br /> néhány tipp a SZON-on!</p>
Majonézes
padlizsán
Hozzávalók: 1 kg
padlizsán 2 tojás 2 dl olaj 1 kis fej
hagyma só ecet vagy citromlé
ízlés szerint.
Elkészítés: A
padlizsánokat megsütjük,
lehúzzuk az égett héjat
róluk és egy fa késsel teljesen
összezúzzuk. A két tojasból
és olajból majonézt kavarunk
és elkeverjük a pépre zúzott
padlizsánnal. Beletesszük az apróra
vágott hagymát, sózzuk
ecetezzük ízlés szerint.
Behűtjük majd kenyér szeletekre kenve
zöldpaprika darabkákkal fogyasztjuk.
Bajor májgombóc
Hozzávalók: 30 dkg
borjú vagy marhamáj 10 dkg szalonna 1 fej
hagyma 20 dkg zsemle vaj 3 tojás 1/4 l tej
só bors szerecsendió majoránna
petrezselyem snidling 1 e. kanál liszt.
Elkészítés: A
megtisztított és elkapart májhoz
keverjük az apró kockákra
vágott szalonnát és a finomra
vágott, vajon üvegesre dinsztelt
hagymát. A kis kockákra vágott
zsemlét vajon aranysárgára
pirítjuk. A tojásokat felverjük,
majd a tejjel elkeverjük, és a
zsemlére öntjük. Mikor már a
tejet jól beszívta, hozzáadjuk a
fűszereket, a májat, és
végül a lisztet. Jól
összedolgozzuk a masszát. Nedves
kézzel gombócokat formálunk,
lobogó marhahúslevesben kb. 15 perc alatt
kifőzzük.
Szójás
burgonyakása
Elõzõleg készítsünk
egy adag 1 dl olajon pirított
Húspótló
szójamasszát az I. fejezetben
leírt módon. Utána
fõzzünk meg 1 kg lisztes burgonyát,
és meghámozva, még melegen
törjük át. Mielõtt
kihûlne, adjunk hozzá 6 dg vajat, 1
mokkáskanál sót, valamint a
szójamasszát, és villával
jól dolgozzuk össze. Felmelegítve,
pirított hagymával tálaljuk. Az
ínyencek a fõzõvízbe 1 dl
tejet öntenek, mert ettõl
rendkívül finom lesz a fõtt krumpli.
A pikáns ízek kedvelõi negyed
mokkáskanál rozmaringot is adhatnak az
áttört burgonyához. Ugyanígy
készül a Burgonyapürének
nevezett köret, de szója
nélkül. Ennél a kész
kását ízlés szerint min. 2
dl forró tejjel hígítsuk.
Végül fakanállal keverjük
habosra. Feltétlenül kézzel
dolgozzuk össze, mert a géppel turmixolt
burgonyapüré nyúlós, ragacsos
lesz.
A fenti módon ízletes kását
készíthetünk 40 dg puhára
fõzött és
húsdarálón áthajtott
szárazbabból is. Ha a massza túl
kemény lenne, keverjünk hozzá egy
kis tejet, és forraljuk fel. A
Babkását negyed mokkáskanál
bazsalikommal tehetjük pikánsabbá,
amelyet a bab fõzõvizébe kell
szórni. Hûtõszekrényben
tároljuk. Más, kiadósabb
feltéttel tálalva 80 dg burgonya, illetve
30 dg szárazbab is elegendõ.
Használat után a
burgonyatörõt azonnal mossuk el, vagy
tegyük áztatóvízbe, mert ha a
krumpli rászárad, rendkívül
nehezen távolítható el
róla.
Töltött csuka
Hozzávalók: 2
db egész csuka, 3 dkg só, 5 dl tej, 4 db
zsemle, 0,5 dkg törött bors, 1 csomó
petrezselyemzöld, 5 db tojás, 15 dkg vaj,
30 dkg gomba, 3 dl fehérbor, 5 adag
céklás torma, 3 db citrom, 10 adag vajas
burgonya.
Elkészítése: A
kábított és pikkelyeitől
megtisztított csuka szemeit,
kopoltyúlemezeit kiszedjük, majd a
csukát gondosan lemossuk és
szárazra töröljük. Ezután
a csukát felbontjuk, de nem a szokásos
módon. A csuka hátát a gerinccsont
mentén óvatosan felbontjuk a
hasüregig. Kiemeljük a gerinccsontot, majd a
belsőségeket. A hasüreget
ezután figyelmesen kimossuk, hogy teljesen
tiszta legyen, majd jó szárazra
töröljük. A csuka húsának
egy részét belülről
lefejtjük, ügyelve arra, hogy a csuka
oldalát, a bőrét ne
sértsük meg. Ezután a csukát
belülről besózzuk, és
betöltésig állni hagyjuk.
Elkészítjük a
tölteléket: a zsemléket
tejben beáztatjuk, majd ha alaposan
megduzzadtak, akkor kinyomkodjuk. A lefejtett csuka
húsát, a beáztatott, kinyomkodott
zsemlével együtt ledaráljuk. Az
apró, kockákra vágott
gombát a vaj mennyiségének
felében lepirítjuk.
Ízesítjük sóval,
fűszerezzük törött borssal, majd
végül hozzáadjuk a finomra
vágott petrezselyemzöldet. A
ledarált csuka húsához és
az áztatott zsemléhez
hozzákeverjük a lepirított
gombát, továbbá az egész
tojásokat. A tölteléket
betöltjük az előkészített
csukába, nem túl szorosan, majd
óvatosan összevarrjuk. Az
összevarrásnál ügyelni kell
arra, hogy a cérnát ne húzzuk meg
túl erősen, mert elvágja a csuka
bőrét, és a töltelék a
keletkezett nyíláson a
párolás alkalmával kifolyhat. A
betöltött csukákat kivajazott, magas
peremű edénybe helyezzük.
Ráöntjük a fehérbort, majd
vajazott zsírpapírral lefedjük,
és a sütőben lassan készre
pároljuk. Párolás közben
gyakran meglocsoljuk saját levével.
Így sokkal jobb ízű lesz. A
felülete puhább lesz, tehát
könnyebben lehet majd szeletelni, a
tálalás alkalmával. A
készre párolt csukát
tálalás előtt lefedve
pihentetjük, majd óvatosan kihúzzuk
belőle a cérnát. A csukát
vékony pengéjű, éles
késsel szeleteljük fel kb. 1 cm vastag
szeletekre, a csuka hosszanti irányára
merőlegesen vagy kissé
rézsútosan. A szeleteket a fejhez
kissé ferdén támasztva
tálaljuk, enyhén széthúzva,
hogy a töltelék vágási
felülete a hússal együtt
érvényesüljön. A
kitálalt csukát a vajjal átforralt
párolólevével gazdagon
meglocsoljuk. Citromgerezdekkel
díszítjük. Külön vajas
burgonyát és jól
lehűtött
mártásoscsészében
céklás tormát adunk hozzá.
Sündisznó
Hozzávalók: 7
tojásból sütött vizes
piskóta 15-18 dkg dióbél 4 dl tej 40
dkg cukor 1 cs. mazsola 1 vaniliás pudingpor 1,5
fiola rumaroma 13 dkg teavaj.
Elkészítés: A
piskótát 4x4 cm-es kockákra
vágjuk, meglocsoljuk 1 egész
rumaromával. Rászórunk kb. 6-8 dkg
durvára vágott dióbelet és a
mazsolát. 4 dl tejjel 15 dkg cukorral a
vaniliás pudingporból sűrű
krémet főzünk, még forrón
belekeverjük a vajat és a maradék
rumaromát. A krémet még melegen
ráöntjük a piskótakockákra
és alaposan összekeverjük, majd kb. 15
percig állni hagyjuk. A tésztát egy
ovális tálra halmozzuk, sün
formára igazgatjuk. A tetejét
megtuzdeljük a negyed diógerezdekkel. A
maradék cukrot egy evőkanál
citromlével világos karamellé
olvasztjuk és evőkanállal a süti
tetejére csorgatjuk. Ha kibírjuk, hagyjuk
állni 2 napig, mert ennyi idő alatt a karamell
beszívódik és nem egy kemény
kéreg lesz a sütin.