Helyi közélet

2015.10.01. 11:04

Életműdíj - "Tirpák vagyok, nem jelent gondot, ha ki kell kapálnom a talpas musecet vagy a kövérkét"

Nyíregyháza - Tóth Istvánné a Jósa András nyugalmazott gazdasági vezetőjeként kapta az elismerést.

Nyíregyháza - Tóth Istvánné a Jósa András nyugalmazott gazdasági vezetőjeként kapta az elismerést.

Amikor Tóth Istvánnét felhívták a Miniszterelnöki Hivataltól, tájékoztatták arról, hogy felterjesztették a Magyar Köztársaság Ezüst Érdemkeresztje díjra, és érdeklődtek: elfogadja-e egyáltalán? – Nagyon meglepődtem, ugyanakkor mi tagadás – jólesett.

Csallány Dezső, Dienes István, Németh Péter, Dám László és Bene János. Ők voltak azok a doktori rangú múzeumigazgatók, akiknek a regnálása idején betöltötte a gazdasági vezetői posztot. Nem sodródott a számok örvényében, a törvényesség keretein belül otthonosan mozgott – követve a változó szabályozásokat.

A jelen van a múltunk

– Meghatározó feladatnak tekintettem a működőképességet, a pénzügyi egyensúlyt, amihez a gazdasági hivatal valamennyi munkatársa kiemelkedő teljesítményével járult hozzá – köszönettel és hálával gondolok rájuk.

– Felsőfokú államháztartási szakon végeztem, adótanácsadói oklevelet szereztem és regisztrált könyvelő lettem, közben elvégeztem a Nyíregyházi Főiskola szociálpedagógia szakát is. Ahogy állományba kerültem, mindig is érdekelt a múzeumok világa. Sőt, a mai napig átérzem az ott dolgozók helyzetét. Közel tíz éve nem volt közalkalmazotti béremelés ebben a szférában, miközben nagyon fontos munkát végeznek. A múltunkból élünk, a jelenből van a múltunk, és ha azt nem becsüljük meg kellőképpen, az holnap az ördögé lesz – fogalmazott Tóth Istvánné.

– Az új államháztartási törvény létszámfüggővé tette a gazdasági önállóságot. A Jósa András Múzeum fenntartója a megyei jogú város önkormányzata. Bízom az érintett döntéshozók bölcsességében. Úgy gondolom, hogy a múzeum van akkora súlyú intézmény, hogy struktúrája indokolná az önálló gazdálkodást. Büszke vagyok arra, hogy sosem volt adósságunk. Sőt, amikor megnyíltak a pályázati források, közel száz százalékban nyertes pályamunkákat nyújtottunk be.

A több mint egymillió műtárgyat őrző múzeum volt a második otthona. A hosszú évek során kedvencei is lettek. – Közel áll hozzám a rakamazi korong, a Szent Flórián tűzoltó ezüstszobor és az újfehértói kincs is. Szívesen gondolok a szabolcsi Mudrány-kúriára, a vásárosnaményi Tomcsányi-kastélyra, a szalkai szekérmúzeumra, a Sóstói Múzeumfalura és a vajai Vay-kastélyra, de az igazgatósághoz tartozó összes műemlék, múzeum közel került hozzám. Nagyon segítőkész, okos és jó munkatársakkal dolgozhattam együtt. Megtiszteltetés volt számomra, hogy évtizedeken keresztül a múzeum ügyét szolgálhattam.

Büszke a kazárbokori származására, a mai napig szívesen keresi fel a szülőházat.

– Tirpák vagyok, nem jelent gondot, ha ki kell kapálnom a talpas musecet vagy a kövérkét. A férjem hét éve elhunyt. Naponta kibiciklizek a kertbe, ha ott teszek-veszek, az megnyugtat. A hat keresztgyermekünk és a hat keresztunokánk gondoskodik arról, hogy kölcsönösen folyamatosan kényeztessük egymást. Kiterjedt a baráti köröm, sokat olvasok, színházba, koncertekre járok, kirándulok. Férjem, aki maga is veteránmotoros volt, halála óta is megmaradt a kapcsolatom a nyíregyházi veteránmotorosokkal. Sokat jelent az evangélikus hitem.

KM-LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában