Guinness-rekord is lehetne a Cantemus teljesítménye

Szabadtéri koncert közben a nyíregyházi énekkar
Szabadtéri koncert közben a nyíregyházi énekkar
Nyíregyháza – Rövid időn belül két teljesen különböző, másfél-másfél órás koncertet adott a Cantemus kórus Japánban.

Japánban és Dél-Koreában népszerűsítette a magyar kórusmuzsikát az elmúlt három hétben a Cantemus kórus Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagy vezetésével. A távol-keleti turnéról a fiatalok szombat délután érkeztek haza, akkor kértük meg az együttes vezetőjét, hogy értékelje a külföldi koncertturnét.

Nagy figyelem és fegyelem

– Ez most nem tartozott a hosszú nyári utak közé, bár a három hét csak hosszú nekünk is odakint. Így, hogy meg volt osztva két ország között, és a második része teljesen más jellegű volt, mint az első, ráadásul sok-sok új élménnyel is gazdagodtunk, úgy gondolom, így könnyen és gyorsan elrepült az idő. Az énekkar példamutató volt az egész utazás során, fegyelemben, figyelemben, művészi teljesítményben tovább öregbítette a jó hírünket – kezdte az utazás összegzését Szabó Dénes.

– Japánban persze már ismerik az énekkart, meglehetősen erőteljes programot állítottak össze a szervezők. Mondhatnám, hogy a Guinness-rekordok közé is bekerülhetne az a nap, amikor egy délután két alkalommal két félidős, vagyis összesen 180 perces koncertet adott az énekkar úgy, hogy a két fellépés között másfél óra szünet volt, és két különböző műsort mutattunk be. Magam is azt gondoltam, hogy talán ez már több annál, mint amit az emberi teljesítőképesség tud, s aztán kiderült, hogy a gyermekek számára a második koncert talán könnyebb volt, mint az első. Nagyon felkészültek rá minden szempontból, és példamutatóan végrehajtották.

– A World Vision Fesztiválon Dél-Koreában, Szöulban kiváló énekkarokkal találkoztunk. Mindegyik hallotta már a Cantemus hírét, sokan mondták, hogy nekik nagy boldogság, hogy együtt énekelhetnek a híres Cantemus kórussal, s nagyon sokan szeretnének Nyíregyházára is ellátogatni. Úgy gondolom, a következő Cantemus-fesztiválra többen is eljönnek közülük, az idén a házigazda World Vision gyermekkar látogat el hozzánk. Az együttes egészen elképesztő színvonalú műsort ad, és ez nemcsak az éneklés színvonalát jelenti, hanem a megjelenést és a koreográfiát is. Csak ajánlani tudom mindenkinek a szerda esti koncertjüket a Kodály-iskolában, ezt nem szabad kihagyni, ezt látni kell – folytatta a karnagy.

KM-MML


Tombol a lelkes közönség

Vajon ezek után szorosabb lesz a Cantemus kórusintézmény kapcsolata Dél-Koreával is?
– Úgy tűnik, igen, hiszen nagyon szorgalmazzák, hogy jövőre ismét menjünk el. Nemcsak Szöulban énekeltünk, hanem a hárommillió lakosú Taeguban is. Mindenütt nagy közönség és óriási lelkesedés várt bennünket. Mi Kodály országában nem is igen értjük, mi az, amit hallanak a mi énekünkben, amitől ennyire lázba jönnek. Ezerfős termekben tombol a közönség, feláll, tapsol, kiabál, nagyon inspiráló dolog. A Taeguban működő szervezet mindent el fog követni, hogy hozzájuk jövőre is el tudjunk menni.

hirdetés