Guinness-rekord készül: 720 szabolcsi diák fog egyszerre kezet mosni

Guinness-rekord készül: 720 szabolcsi diák fog egyszerre kezet mosni
© Illusztráció: getty images
Szabolcs-Szatmár-Bereg – A több helyszínen egyszerre tartott helyes kézmosás oktatás világrekordját Glasgow-ban állították fel 3039 diák részvételével. A magyar iskolások most jó eséllyel rekordot dönthetnek, hiszen 190 iskola több mint 14 ezer diákja jelentkezett a 2016. május ötödiki rendezvényre!

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály koordinálásával megyénkből 11 iskola, összesen 720 résztvevővel jelentkezett a világrekord megdöntési kísérletre. Az Országos Tisztiorvosi Hivatal két éve indította el a nemzetközi e-Bug program magyarországi projektjét, amelynek célja a felnövekvő generációknak megtanítani a megfelelő személyi higiénés szokásokat, a helyes antibiotikum használat szabályait és az oltásokkal kapcsolatos alapvető tudnivalókat.

Az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala és a kormányhivatalokban dolgozó e-Bug koordinátorok a Kézhigiénés Világnapon, május 5-én 10:00 órai kezdéssel a résztvevő iskolákkal közösen szeretnék megdönteni a kézmosásoktatáson résztvevők világrekordját, amire minden esély megvan. A hazai rendezvény során, rengeteg helyszínen, ugyanazon a napon, ugyanabban az időpontban kezdődő tanóra keretében mutatják be a képzett instruktorok a kézmosás fontosságát, annak helyes technikáját. A résztvevő diákok játékos formában sajátítják el, hogyan és mikor fontos kezet mosnunk, ha meg akarjuk előzni a kéz útján terjedő fertőzéseket. Egy „tüsszentőpályán” pedig meg is nézhetik a kórokozók terjedésének módját.

Az eseményt kiemelt médiaérdeklődés kíséri, valamennyi helyszínen amatőr és profi videós stábok rögzítik a tanórát, amely egyben a Guinness-rekord bizonyításának része is.

Az angol fejlesztésű e-Bug egy tudományos alapokon nyugvó, interaktív, on-line oktatási eszköz, amely játékos tanulással segít 6 éves kortól egészen a fiatal felnőttekig. Vírusokról és baktériumokról szóló előadásokkal a fiatalok figyelmét lekötni nagy kihívás. Az e-Bug egy olyan interaktív felület, amely játékos formában és érdekesen mutatja be a mikrobák világát, amellyel a gyerekek játszhatnak is, tesztelhetik a tudásukat, és eközben új ismeretekre tehetnek szert.

– Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal – Népegészségügyi Főosztály –
hirdetés