Gumicsizmában a gördülő köveknél

György és felesége, Éva is remekül érezte magát
György és felesége, Éva is remekül érezte magát - © Fotó: Téglási Mátyás
Nyíregyháza – Közel nyolcvanezren voltak kíváncsiak a Rolling Stones ausztriai koncertjére – köztük szabolcs-szatmár-beregiek is.

Ugyan mi mást lehetne ajándékozni születésnapra? Természetesen Rolling Stones-koncertjegyet! – pattant ki az ötlet Téglási György fejéből, aki feleségét lepte meg a különleges gesztussal, és, hogy ne csak párosban legyen páratlan az élmény, elvitték magukkal fiu­kat, Mátyást is.

Hét busz indult Budapestről Spielbergbe, ahol máskor Forma 1-es versenyautók bőgnek fel, ezúttal pedig a Rolling Stones nagyágyúi csaptak a húrok közé. A színpadon a hetvenen túliak társasága, a nézőtéren pedig a legkülönfélébb korosztályok tagjai.

Túl azon, hogy a feleségemnek szerettem volna örömet szerezni, nagy vágyam volt látni, hallgatni Mick Jaggert, Keith Richards-ot vagy Charlie Watts-ot. Szenzációs volt! Komolyan mondom, gyógyírként hatott a lelkemre. Felejthetetlen élmény volt, amit nyugodtan nevezhetek csodának is”

– áradozott György, aki pontosan egyidős a legendás együttessel.

– A No Filter Tour 2017 európai turné harmadik állomása volt a spielbergi a hamburgi és a müncheni után. A színpadon körülbelül nyolc emelet magas LED-falak magasodtak, és nyolcvanezren lehettünk a négy lelátón és a küzdőtéren összesen.

Sebaj, ez is belefért!

– Először furcsa volt látni a sok gumicsizmás embert, de aztán kiderült, hogy az előző napi eső miatt hamar sártengerré vált minden. De sebaj, ez is belefért! Akkora a kisugárzása ma is Jaggeréknek, hogy az elmondhatatlan. Bár már eltelt azóta néhány nap, de még mindig a hatása alatt vagyok. Ez egy olyan koncert volt, amiért érdemes élni – fogalmazott patetikusan György, kinek felesége, Éva is remekül érezte magát: – Nagyon tetszett az este. A két előzenekar (John Lee Hooker Jr. és az izlandi Kaleo) után következett a Rolling Stones, és a 23 szám mindegyike hatással volt rám. Hihetetlen, hogy Mick Jagger 74 éves, és mekkora energiát közvetít. Az együttes tagjai mindannyian hetven év felettiek, lazák, azonban mégis komolyan veszik a színpadi produkciót.

– Boldog vagyok, hogy velünk volt Matyi fiunk is, aki más generációhoz tartozik, mégis töltekezhetett ebből az életérzésből. Emlékezetes és feledhetetlen születésnapi ajándékot kaptam! – jegyezte meg Éva. Honky Tonk Woman, Satisfaction, Jumping Jack Flash, Gimme Shelter, Brown Sugar, You Can’t Always Get What You Want, Start Me Up – frenetikus hangulatot teremtettek az örökzöld slágereikkel. Aki ott volt a sártengerben, tisztára jól érezte magát.

Ladányi Tóth Lajos


Nyughatatlanok

A brit rockegyüttes az 1960-as években már vezető zenekarnak számított, az 1969-es amerikai turnéjuk idején pedig már „a világ legjobb rock and roll együttese” néven hivatkoztak rájuk. Nevük fordítása: Gördülő Kövek – a kifejezést a szleng átvitt értelemben a nyughatatlan emberek szinonimájaként használja.


Több mint 200 millió lemez

A zenekar sosem zárkózott el más zenei stílusok elől: a reggae, funk, disco, country, folk, soul, pszichedelikus rock mind hatottak zenéjükre. A mai rhythm and blues zenekarok által játszott stílus az utóbbi évtizedekben nagymértékben megváltozott, és jelentősen eltér a Rolling Stones által létrehozott és fémjelzett irányzattól.
A Rolling Stones ma a világ egyik legrégebben működő rockzenekara, még ma is készítenek felvételeket és turnéznak.
A Stones ötvenéves pályafutása során Mick Jagger, Keith Richards és Charlie Watts mindvégig az együttes tagja volt. Lemezeikből világszerte több mint 200 milliót adtak el.
hirdetés