Gyakori szívritmuszavar

A pitvarfibrilláció előfordulása az életkor előrehaladtával nő, de bizonyos betegségek is hajlamosítanak rá, így a cukorbetegség, magas vérnyomás, vesebetegségek
A pitvarfibrilláció előfordulása az életkor előrehaladtával nő, de bizonyos betegségek is hajlamosítanak rá, így a cukorbetegség, magas vérnyomás, vesebetegségek - © Fotó: AFP
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – A pitvarfibrilláció a szélütés kockázatát négy-ötszörösre emelheti.

A pitvarfibrilláció a leggyakoribb ritmuszavar. Járványszerűen terjed, ma már hazánkban 300 ezer ember érintett, de a becslések szerint 30 év múlva ez a szám megháromszorozódik. Sok esetben már kritikus helyzetben derül ki, pedig leggyakrabban vannak jelei, amivel orvoshoz kell fordulnunk, olvasható a Magyar Kardiológusok Társaságának közleményében.

Gyors összehúzódás

Pitvarfibrillációról akkor beszélhetünk, amikor a szív szabályos ütemét biztosító szinusz csomó működése kiesik, és egy, a pitvarokból (felső szívüregek) eredő kaotikus, szabálytalan elektromos tevékenység veszi át a szívössze­húzódások vezérlését. A kamrák szabálytalan ritmusban és legtöbbször túl gyorsan húzódnak össze. Szívünk négy üregéből kettő nem jól működik, ezekben pang a vér. A nem, vagy nem megfelelően kezelt pitvarfibrilláció szövődményekhez vezethet, mint a szívelégtelenség vagy a szélütés (stroke) – ami legsúlyosabb szövődmény.

Vérrögképződés

„Képzeljük ezt úgy el, mint egy négyhengeres motort, ahol két henger lényegében leáll. Ugyan a szív még működik, de a két üreg nem “dolgozik”, így az összteljesítmény is csökken: a beteg fáradékony, erőtlen, hamarabb kimerül. Ráadásul a vér pangása vérrögképződéséhez vezethet, ami a szervezet különböző pontjaira eljutva embóliát okozhat. Elzáródás jöhet létre a koszorúerekben, ilyenkor van infarktus, az agyi erekben, amikor kialakul a stroke, de elzárhatja a vese, vagy a végtagok artériáit is. A pitvarfibrilláció a szélütés kockázatát négy-ötszörösre emelheti, előfordulása az életkor előrehaladtával nő, de bizonyos betegségek is hajlamosítanak rá, így a cukorbetegség, magas vérnyomás, vesebetegségek. Fontos, hogy egyrészt figyeljünk testünk jelzéseire, nem kell megvárni, hogy már a szélütés, vagy embólia tudassa, hogy baj van. Másrészt azoknak, akiknél fennáll a kockázat, kell a folyamatos kontroll. Figyeljük a pulzusunkat és, ha az, vagy a vérnyomásmérő szabálytalanságot mutat, menjünk el orvoshoz”– mondja dr. Csanádi Zoltán kardiológus, a Debreceni Egyetem Kardiológiai és Szívsebészeti Klinika igazgatója, egyetemi tanár, a Magyar Kardiológusok Társaságának leendő elnöke.

Alvadás gátló kezelés

„A szívritmuszavarnak több formája van. Lehet folyamatos, vagy csak időszakos eltérés, ami ritkán, esetleg csak havonta egyszer, kétszer jelentkezik, ez utóbbit sokkal nehezebb kimutatni. Ehhez ma már vannak olyan monitorok, amiket hazavihet a páciens, és ha rendellenességet észlel, saját maga képes az ekg-ját felvenni és akár telefonon keresztül is elküldeni az orvosának, aki ebből már tudja, mi a probléma és a teendő. A hevesebb szívverés persze sok minden miatt kialakulhat, akár egy pánikroham is mutatkozhat ebben, de fontos, hogy elsődlegesen zárjuk ki a szívritmus valós zavarát. A pitvarfibrilláció esetén gyakran lehet szükség alvadásgátló-kezelésre, amivel a stroke megelőzhető” – hívta fel a figyelmet Csanádi doktor.

Első jelek lehetnek a következők: szabálytalan és gyors szívdobogásérzet, fáradtság, légszomj, szédülés, mellkasi fájdalom. Egyes esetekben a pitvarfibrilláció lehet teljesen tünetmentes és csak rutin orvosi vizsgálat esetén ismerik fel.

HBN


Az Egyesült Államokban 2007-ben az 5448 koffeintúladagolásos eset 46 százaléka 19 év alattiakkal történt
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A szívritmuszavarokkal küzdők, szívbetegek felejtsék el az energiaitalokat! Legfrissebb spanyol kutatások szerint a fiatalok szív- és érrendszeri haláleseteinek jelentős részét az energiaitalok okozzák. A Magyar Kardiológusok Társasága arra figyelmeztet, hogy az e...
hirdetés