Gyakorlat a Megyeházán – „Pincétől a padlásig”

Gyakorlat a Megyeházán
Gyakorlat a Megyeházán - © Fotó: katasztrófavédelem
Nyíregyháza – Csütörtök délelőtt helyismereti gyakorlaton vettek részt a nyíregyházi hivatásos tűzoltók a Megyeházán, a megyeszékhely egyik legszebb,eklektikus stílusban tervezett épületében.

A helyi szakember eligazítása után a Nyíregyházi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság beosztott állománya, az „A” szolgálati csoport az 1891 és 1892 között épült műemlék jellegű épületet járta végig csütörtök délelőtt a pincétől, a padlásig.

Az Alpár Ignác, budapesti műépítész tervei alapján épült ingatlanban számos közmű kizárási lehetőség és a tűzoltást befolyásoló körülmény található, ezért is fontos, hogy a tűzoltók kellő helyismerettel rendelkezzenek.

Az épületben végigjárták a nehezen megközelíthető helyeket, valamint a Nyíregyházi Katasztrófavédelmi Kirendeltség Hatósági Osztályának közreműködésével a tűzoltási feltételeket ellenőrizték, nézték a menekülési utak biztosítása mellett a tűzoltó készülékek felülvizsgálati idejét is. Emellett egyeztették a Tűzoltási- és Műszaki Mentési Tervben rögzített adatokat a 125 éves épülethez kapcsolódóan. A helyismereti gyakorlaton és az ellenőrzésen a Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálat is jelen volt.

Az eltelt egy és negyedévszázad alatt 1908. február 19-én, késő este gyulladt ki az épület középső része, akkor sikerült a tetőszerkezetet átvágni, így tudták a tüzet a nagyterem padlására lokalizálni. A Vármegyeházán történt tűzeset gyorsította fel az épületben a tűzjelző rendszer korszerűsítését és a város tűzoltóságának fejlődését.

– Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság –
hirdetés