Gyakorlati tanácsok a kezdő gazdiknak

Gyakorlati tanácsok a kezdő gazdiknak
Amennyiben kezdő kutyatartók vagyunk, úgy rengeteg kérdés merülhet fel, rengeteg kutyákkal kapcsolatos tévhitről is hallhatunk/olvashatunk, mielőtt egy új kis kutyus érkezik a családba.

Ez akár örökbefogadott is lehet, hiszen rengeteg apróság vár ránk, ha ellátogatunk egy ismert, vagy kevésbé ismert menhelyre. A kutyatartás nem a megvásárlással vagy örökbefogadással kezdődik, így nem csak a sok gondot látjuk az elején, hanem annál több örömünket leljük új kis kedvencünkben.

Ha nincs időnk, inkább ne vállaljunk kutyát

Egy kiskutya épp annyi törődést igényel, mint bármely apróság. Szeretni, játszani kell vele, elkezdeni tanítgatni az alapokra, ha nem akarjuk, hogy egy zabolátlan kis kedvenc nőjön fel. Nem elég, ha van egy kertünk, vannak játékai, megkapja a szükséges víz és élelmiszer mennyiséget.

A kutyák kifejezetten társas lények, és nagyon rosszul tűrik, ha hosszú, magányos napoknak néznek elébe. Amennyiben lakásban tartott kutyusról van szó, kicsit jobb a helyzet, mert a kutya legalább egy légtérben lehet gazdijával, míg a kertben tartott kutya, lehet nem is látja a napi szükséges mennyiségben.

Milyen temperamentumú kutya az ideális?

Itt megint jól át kell gondolni, hogy pontosan mit is szeretnénk? Ha kertes házban, egy őrző-védő háziállatra van szükségünk, vagy egy lakásban egy bújós, ugrabugrálós szeretetgombócra, vagy esetleg egy családi hű barátra, ahol a kutya ugyanúgy szereti és vigyáz a családtagokra, mint a szülőpáros, akkor válasszunk az igényünknek megfelelő kedvencet.

Nagyon szép dolog a szívünkre hallgatni, és azt a kutyust választani, például egy menhelyen, aki pusztán szeretetből lepisil. Előfordulhat azonban, hogy csak később derül ki, hogy az a kutya, bár nagyon ragaszkodó a gazdihoz, de például ki nem állhatja a gyerekeket.

Van-e helye?

Tisztázni kell azt is, vagy magunkkal, vagy a családtagjainkkal, hogy hol legyen a kutyus helye? Kertben, kutyaólban vagy kertben, de bejöhet esetleg az előszobáig? Amennyiben lakásban szeretnénk tartani, legyünk azzal tisztában, hogy egy napi rutin fog kialakulni, amiben meg lesznek az állandó szereplők, hogy ki viszi le a kutyust sétáltatni, dolgát végezni, akár 15 éven keresztül, hóban-fagyban-kánikulában-esőben. Készen állunk-e ezekre a feladatokra? És mit szólnak hozzá a családtagok?

Az első napok teendői

Attól függően, hogy kiskutyáról, vagy nagykutyáról van-e szó, írtunk egy rövid listát, mi mindenre kell figyelnünk az első, ha a kutyatartásra adtuk a fejünket. A listát természetesen mindig lehet bővíteni, a legfontosabb pontokat szedtük össze:

  • törzskönyvet kell kapjunk – ha törzskönyves;
  • Oltási könyvet kell kikérnünk – ha nem kicsi kölyökről van szó
  • Milyen tápot kapott eddig – érdemes még pár napig ugyanazt adni
  • Mikor hazavisszük, hagyjunk időt neki az új lakókörnyezetét feltérképezni, ne rohanjuk le szeretetünkkel
  • A hazavitel utáni nap érdemes elvinni állatorvoshoz

Bármennyire is tűnjön nehéznek az első napok együttléte, mégis idő kell hozzá, hogy a gazdi és a család új kedvence összecsiszolódjanak. Forduljunk a kutyus felé rengeteg türelemmel, szeretettel, és kellő nyitottsággal. Nem fogjuk megbánni, ha gondosan mérlegeljük a fentebb leírtakat.

– PR cikk –

 

 

Címkék: ,hirdetés