Hajdú-Bihar

2014.12.20. 15:16

Nézőpont: Hallatlanul jó hatások

<em>Hallgat, csak halgat: akik őrzik a Jézus születésnapjára emlékező, a IV. században keletkezett hagyományt, azok halat készítenek karácsony estére. Az évszázadokon át előírt szentestei szigorú böjtöt csak fél évszázada enyhítette a Vatikán</em>. Galambos Béla írása.

Hallgat, csak halgat: akik őrzik a Jézus születésnapjára emlékező, a IV. században keletkezett hagyományt, azok halat készítenek karácsony estére. Az évszázadokon át előírt szentestei szigorú böjtöt csak fél évszázada enyhítette a Vatikán. Galambos Béla írása.

Azóta másféle ételek is fogyaszthatók, ám a legtöbb helyen nem hiányozhat a megtért és megkeresztelt ember szimbóluma, hal sem. Hallomásból tudjuk: a néphagyomány is ad magyarázatot a karácsonyi halevésre. A fürge hal az új esztendőben hasonló haladásra serkenti az ünnepi asztalt körülülő családot, és a halpikkelyek – miként a bab, borsó, lencse és mák is – bőséget ígérnek a ház népének a következő esztendőre.

Múlté lesz a halvér: a karácsonyi halevés szokása valamennyi európai keresztény országban elterjedt. Érdekes, hogy a böjtös ételnek számító hal karácsonyi fogyasztása afrodiziákum tulajdonságainak is köszönhető, amelyet a tudomány is igazolni látszik.

Hallatlan, mik vannak: A rendszeres halhúsevést a benne lévő többszörösen telítetlen zsírsavak, például az omega-3 miatt valamennyi kardiológiai diétás tanácsadó javasolja. Bebizonyosodott, hogy a szívvédő tulajdonságú omega-3-zsírsav közepes mennyiségű hal formájában történő bevitele egyharmaddal csökkenti a szívelégtelenség rizikóját.

Meglepő módon azonban az ennél nagyobb mennyiségű hal formájában bevitt zsírsav fogyasztása már nem véd, miként akkor sem, ha táplálékkiegészítő formájában vették magukhoz a svéd vizsgálat résztvevői. Férfi társaimat villanyozhatja fel az az amerikai kutatás, amely szerint az omega-3 zsírsavak javítják a hímek nemzőképességét. Emberek, hát kell ennél nyomósabb érv?!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!