Gyakran felhangzik az eskü szövege Garbolcon

Volt már olyan ünnepség is a garbolci református templomban, hogy közel százan mondták az állampolgársági esküt
Volt már olyan ünnepség is a garbolci református templomban, hogy közel százan mondták az állampolgársági esküt - © Fotó: M. Magyar László
Garbolc – Tavaly decemberben tette le hazánkban az állampolgársági esküt az egymilliomodik honosított külhoni magyar. A honosítást azzal a céllal indította el a magyar kormány pár éve, hogy közjogi kapocs jöjjön létre az elszakított nemzetrészek magyarsága és a magyar állam között, a határon túli magyarság közjogi értelemben is a magyar nemzet részévé válhasson.

Rendszeresen tartanak honosítási ünnepséget a magyar-román határ mellett fekvő Garbolcon is. Mint Nagy Roland, Garbolc polgármestere lapunknak elmondta, a Partiumban élők közül már több százan tették le az állampolgársági esküt a kis szatmári településen. Volt olyan alkalom, hogy egyszerre közel száz ajakról hangzott el a magyar állampolgársági eskü szövege. Ennyi embert természetesen nem volt könnyű elhelyezni, ezért a helyi templom adott otthont a rendezvénynek. Az elmúlt szombaton, január 13-án heten érkeztek a határ túloldalán lévő Szárazberekről honosításra, számukra az ünnepséget a polgármesteri hivatalban rendezték meg. Az ünnepségek megrendezését, Garbolc megközelítését nagymértékben megkönnyíti a Romániában élő magyar nemzetiségi lakosok számára, hogy lassan egy éve szombatonként nyitva van a Garbolc-Szárazberek közötti határ, így nem kell kerülniük a térségben élőknek.
KM-MML
hirdetés