Hatmilliárdos vízözön

Akt.:
Az üzemviteli központban nyomon lehet követni a rendszer működését
Az üzemviteli központban nyomon lehet követni a rendszer működését - © Fotó: Sipeki Péter
Nyíregyháza – Az 570 főt foglalkoztató Nyírségvíz 81 településen szolgáltat.

Tiszta Nyírségvizet töltöttek a pohárba a 20 esztendős cég évértékelőjén. Az előzetes terveket felülírták az évközi változások, ennek tükrében kell elkönyvelni az adatokat. Ami a tény:

– A módosított éves terv 6 milliárd forintos árbevételt irányzott elő, amit teljesítettünk. A két legnagyobb tétel, a rezsicsökkentés és a közműadó az idén 670 millió forintos kiesést okozott, ez jövőre (a teljes naptári év miatt) plusz 230 millió forinttal nagyobb összegnek felel meg. Emiatt egyébként nem kellett leépíteni, sőt, időközben a cég létszáma 570 főre nőtt – taglalta Szabó Istvánné, a Nyírségvíz Zrt. áprilisban kinevezett vezérigazgatója.

A 2011-es, víziközmű-szabályozásról szóló törvény hiányt pótolt. Eszerint a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal látja el a felügyeletet, melynek célja, hogy javuljon a szolgáltatás színvonala, és kedvező feltételeket kínáljon a felhasználóknak. A rendelkezés szigorú követelményeket támasztott a szolgáltatóknak. A mintegy 400 üzemeltetőhöz képest 84 szolgáltató kért, és eddig 38 kapott működési engedélyt. Legutóbb a Nyírségvíz Zrt. került a szűk körbe, és a Napi Gazdaság szerint maximum 45 szolgáltató marad talpon.

– Alapkövetelmény a minimum 150 ezer bekötött vízfelhasználó és szennyvízbekötés, a Nyírségvíz mutatója e téren 377 ezres nagyságrendű. Konkrét előírás a minőségi szakembergárda, a működési feltételek biztosítása, a 24 órás diszpécser-szolgálat, a megfelelő felügyeleti és logisztikai rendszer. A 20 éves előkészítő munka beteljesülése a működési engedélyről szóló, 30 oldalas határozat, melyet csütörtökön vettem át Dorkota Lajostól, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnökétől – újságolta Szabó Istvánné, hozzátéve: a gyarapodás révén immár 81 településen működtetnek vízi közműveket.

– Az integráció szervezeti változással járt együtt, hiszen különböző munkakultúrákat kellett egyesíteni – fejtegette Galambos Sándor műszaki vezérigazgató-helyettes. Közel 40 százalékkal nőtt a hálózathossz, 50 százalékkal pedig az ivóvíz- és szennyvíztelepek mennyisége emelkedett. Jövőre a szolgáltatások megfelelő színvonalának fenntartása és a lehetőség szerinti javítása a cél.

KM–LTL

Nagyszabású projektek

Sulyok Béla, a Nyírségvíz Zrt. vízellátási műszaki vezetője az egész országot érintő arzénhelyzetre utalva kijelentette: „A mi működési területünkön sehol sem kellett igénybe venni a Magyar Honvédség segítségét. Az integráció generálhat minőségi problémákat, de mi olyan minőségű vizet szolgáltatunk, ami megfelel az európai szabványoknak”.Mészáros József csatornázási műszaki vezető a nagyszabású szennyvízes projektre utalva tételesített: „Több mint 200 kilométer szennyvízcsatorna épül, a kettes számú telep megújul, komposztáló telep épült. További 4 agglomerációban (Kemecse, Nagykálló, Újfehértó, Bököny) fejlesztések zajlanak.
hirdetés