Gyerekrablók Nyíregyházán? – A szakpszichológus azt javasolja: kiálts, ahogy a torkodon kifér!

Gyerekrablók Nyíregyházán? – A szakpszichológus azt javasolja: kiálts, ahogy a torkodon kifér!
© Illusztráció: getty images
Nyíregyháza – „Csak annak köszönj, akinek apa és anya is! Ne elegyedj beszélgetésbe „fűvel-fával”, és ne fogadj el semmit idegenektől: se édességet, se innivalót, se ingyen fuvart!”

Lévai Ágnes Melinda tanácsadó szakpszichológus, a nyíregyházi Eötvös-gyakorló iskolapszichológusa szerint többek között ezeket kell a gyermekek tudatába vésniük a szülőknek és a pedagógusoknak, ha szeretnék nagyobb biztonságban tudni őket. – Minden veszélytől lehetetlen megóvni őket, de felkészíthetjük arra, hogyan reagáljanak bizonyos szituációkban. Tudniuk kell nemet mondani, ha úgy érzik, olyan dolgokra akarják rábeszélni őket, amit nem szabad, amit nem szeretnének. Amennyiben valaki erőszakosan lép fel velük szemben, például megpróbálja betuszkolni őket egy autóba, beráncigálni egy félreeső helyre, lélekjelenlétüket megőrizve, bátran, teli torokból kiáltsanak segítségért!

– Lényeges, hogy ne azt neveljük bele a kicsikbe, hogy minden felnőtt gonosz, mert az abszolút bizalmatlanság szorongást válthat ki bennük, ráadásul ez messze áll a valóságtól. Azt kell megérteniük, hogy egészséges mértékű távolságtartással viseltessenek az idegenekkel szemben, ha pedig baj van, jelezzék a legközelebbi járókelőnek. Előfordult, hogy az egyik hazafelé ballagó kisdiák úgy érezte, „titkos követője” akadt, ezért azonnal felhívta a szüleit, s vonalban maradtak, ameddig célba nem ért. A gyerekek biztonságérzetét a kiszámíthatósággal erősíthetjük a legjobban, ezért jó, ha pontosan tudja, melyik napon ki megy érte az iskolába, mikor kire számíthat – mondta a szakpszichológus.


Nyíregyháza - Futótűzként terjed a hír a legnépszerűbb közösségi oldalon: egy általános iskolás diákot azzal állított meg két idegen férfi, hogy az édesapja kérésének megfelelően hazaviszik. - A rendőrségre az érintett családtól feljelentés, bejelentés ugyan nem érkezett, de szeptember 25-én a nyír...

Nyíregyháza - Futótűzként terjed a hír a legnépszerűbb közösségi oldalon: egy általános iskolás diákot azzal állított meg két idegen férfi, hogy az édesapja kérésének megfelelően hazaviszik. A gyerek elszaladt, így az ijedtségen kívül nem esett baja, azonban aggodalomra ad okot, hogy ilyesmi törté...
hirdetés