senki sem ártatlan

2019.06.22. 20:50

Hosszú és fájdalmas haldoklásra ítéli a bálnákat a műanyagszennyezés

Egy új kutatás szerint már mindennapos a partra vetett bálnák és delfinek gyomrában a műanyag, amely hosszú szenvedésre és pusztulásra ítéli őket.

Forrás: AFP

Fotó: Leo Correa

A tudósok az elmúlt húsz év partra sodródott cetjeit tanulmányozták. A legszomorúbb annak az 5,3 méteres fiatal ámbráscetnek az esete volt, amelyet a görögországi Míkonosz szigetén találtak meg:

135 darab műanyagot nyelt le, összesen 3,2 kilogramm volt a súlyuk. Eltömték a gyomrát, amely hatalmasra puffadt, eközben az állat lesoványodott és éhen halt.

A földközi-tengeri óriás ámbráscetek a veszélyeztetett állatok közé tartoznak, elgázolják őket a hajók, belegabalyodnak a halászok hálóiba, az olaj- és gázkitermelésből származó hangszennyezés is árt nekik.

A Marine Pollution Bulletin folyóiratban megjelent tanulmány szerzői szerint kutatásuk a téma első nagy léptékű vizsgálata a Földközi-tengeren.

Megállapították, hogy a nagy ámbrásceteket veszélyezteti leginkább a műanyagszennyezés. Tízből hat nyelt műanyagot Alekszandrosz Francisz, az athéni központú Pelagosz cetkutató intézet tudományos igazgatója, a kutatás vezetője szerint.

„Olyan mennyiségű műanyagot találtunk az állatokban, hogy ideje megnyomni a vészcsengőt. Nemcsak néhány cet nyelt le véletlenül valamit, hanem rendszeres és mindennapos lett, hogy műanyag kerül a gyomrukba”

- hangoztatta a tudós, aki elsőként hozta összefüggésbe a hadihajók szonárjait a cetpusztulással.

A kutatók nem vizsgálták az állatok testében lévő mikroműanyagokat, csak a szabad szemmel is látható darabokat. Azt találták, hogy az 1993-2014 között a görög partokra sodródott 34 bálna- és delfintetem közül kilenc nyelt jelentős méretű műanyagszemetet. Három ebbe pusztult bele.

Francisz szerint a műanyagszatyrok óriási gondot okoznak – nem mintha halálosabb veszélyt jelentenének más plasztikhulladékoknál, hanem azért, mert rendkívül elterjedtek.

„Egyikünk sem ártatlan. Tudtunkon vagy szándékunkon kívül akár a mi kezünk is érinthette azokat a darabokat, amelyek a ceteket elpusztították. Lehet, hogy kidobtuk a szemétbe, a szél elfújta a szemétdombról. A szemét nem ismer határokat”

- mondta a tudós.

A Földközi-tenger a világ egyik legszennyezettebb tengere akár az úszó, akár a vízfenéki szemét szempontjából. A legnagyobb gond a műanyaghulladék, amely a legmélyebb pontokon is felbukkan.

„Ne vedd meg, ne használd és gyakorolj nyomást, hogy fejezzék be a gyártását”

- ismertette Francisz a megoldást.

Borítókép: illusztráció

Szelfiznek egy 12 méter hosszú bálna teteménél

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!