Gyermekkönyvek a középpontban

Zalán már ismerkedik a könyvek világával
Zalán már ismerkedik a könyvek világával - © Fotó: a szerző
Nyíregyháza – Böjte Csabát és növendékeit is vendégül látják a megyei könyvtárban.

Tárt kapukkal és remek programokkal várják az óvodásokat, általános és középiskolásokat a Móricz Zsigmond megyei könyvtárban, települési és fiókintézményeiben április 23. és május 24. között. A 45. Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Gyermekkönyvhónap célja – az előző évekhez hasonlóan – a fiatalok olvasóvá nevelése élményszerűen, kötetlen könyvtári környezetben, ahol a gyermekek személyesen találkozhatnak kedvenc szerzőikkel.

– A könyvtár a központosított tudás tára, olyan közkincs, amit meg kell őriznünk úgy, hogy közben lépést tartunk a folyamatosan fejlődő digitális világgal is – mondta a csütörtöki, programismertető sajtótájékoztatón dr. Ulrich Attila. Nyíregyháza alpolgármestere hozzátette: amikor gyermekeink megtanulnak olvasni, kinyílik előttük a világ. Elsősorban a felnőttek felelőssége, hogy megszerettessék velük a könyvek birodalmát.

Leiner Laura dedikál

– Ebben az évben 38 programot kínálunk a gyermekkönyvhónap ideje alatt, huszonötöt a megyei, tizenhármat Tiszavasváritól Pusztadobosig a települési könyvtárakban. Ezek nagy része aktuális évfordulókhoz, jeles napokhoz kapcsolódik, így a családok évéhez, Mándy Iván születésének századik évfordulójához, a Mátyás király emlékévhez, az anyák, valamint a madarak és fák napjához – vette át a szót Tomasovszki Anita igazgató.

A gyermekkönyvhónap hétfői nyitórendezvényén kihirdetik a Családi kör című megyei rajzpályázat eredményeit és átadják a győzteseknek járó díjakat. A legjobban sikerült alkotásokból kiállítás nyílik. A programokat úgy állították össze a szervezők, hogy minden korosztály megtalálja a neki tetszőt, így a legkisebbeket és szüleiket zenebölcsivel, baba-mama klubbal, kerekítő és ringató foglalkozásokkal várják, az ovisok és a kisiskolások író-olvasó találkozókon, felolvasásokon, zenés délutánokon vehetnek részt, de nyitva áll előttük a cseperedő meseklub is.

A gyerekek találkozhatnak Telegdi Ágnes írónővel, aki nagyon népszerű az alsósok körében. Megismerkedhetnek Gálik Margit meseíró Szóló szőlő, mosolygó alma, csengő barack című új kötetével, míg a vásárosnaményi kisiskolásokhoz Víg Balázs író látogat el. A felsősök a Mindentudás könyvtára – gyerekeknek című sorozat keretében robotokról, vitaminokról és a környezettudatos gondolkodás fontosságáról hallhatnak előadásokat. A megyei könyvtár előterében Leiner Laura, a Szent Johanna Gimi és a Bexi sorozat írója dedikál, élménydús perceket szerez a nyírpazonyi és a megyeszékhelyen élő fiataloknak Nógrádi Gábor, a kiskamaszok pedig személyesen találkozhatnak nagy kedvencükkel, Bessenyei Gábor fantasy-íróval.

CsA
hirdetés