Nyíregyháza hírei

2013.04.07. 16:30

Tiszta vizet a természetbe

Nyíregyháza - A környezet minél hatékonyabb védelme érdekében a Nyírségvíz Zrt.-nél kutatással is foglalkoznak.

Nyíregyháza - A környezet minél hatékonyabb védelme érdekében a Nyírségvíz Zrt.-nél kutatással is foglalkoznak.

Kiemelkedő szakmai munkájáért a Vásárhelyi Pál-díjat vehette át a napokban Budapesten a víz világnapja alkalmából Mészáros József, a Nyírségvíz Zrt. csatornázási ágazatvezetője Fazekas Sándor vidékfejlesztési minisztertől. Az érettségi után, 1972-ben a Felső-Tiszavidéki Vízügyi Igazgatóságon helyezkedett el Mészáros József, ahol ipari és mezőgazdasági üzemek szennyvíztisztításával foglalkozott. Az alatt az öt év alatt döbbent rá arra, hogy mennyire megoldatlan ez a probléma megyénkben, s ezért 1977-ben jelentkezett a bajai Pollack Mihály Műszaki Főiskola vízellátási és csatornázási szakára. Nappali tagozaton szerezte meg a diplomát 1980-ban, majd ugyanitt 1987-ben a szennyvíztisztítási szakmérnöki oklevelet is átvehette.

Felpörgő fejlesztések

Friss diplomásként 1980-ban a Nyírségvíz Zrt. jogelődjénél, a SZAVICSAV-nál kezdett el dolgozni a tisztítótelepen szennyvíztechnológusként, majd művezető lett. Később üzemvezetői munkakörben dolgozott, majd tíz éve kinevezték ágazatvezetőnek.

– Az 1970-es árvíz után indult meg megyénkben a nagymértékű vízi közművesítés, azonban csak a vízhálózat épült ki, a szennyvíz elvezetésével nem foglalkoztak. Tudtam, hogy ez előbb-utóbb fontos kérdésként fog jelentkezni, hiszen a használat után tiszta vizet kell visszajuttatni a természetbe, s úgy éreztem, nekem ebben a csatornázási munkában részt kell majd vennem – emlékezik vissza a pályaválasztás előzményeire Mészáros József. – A térségünkben az 1990-as években pörgött fel a szennyvízcsatornák kiépítése a pályázati forrásoknak köszönhetően, s ez a fejlesztés még napjainkban is tart. Magyarországnak ugyanis, mint a többi európai uniós országnak 2015-ig el kell érnie, hogy minden 2000 lélekszám feletti településen megoldódjon a szennyvíz tisztítása. A beruházásból eddig kimaradt települések igyekeznek megfelelni ennek az előírásnak, a mostani pályázatok 80 százaléka már a közbeszerzési eljárás szakaszában van. Mint az elmúlt évtizedben, most is részt vettem ezeknek a pályázatoknak az előkészítésében. A mi működési területünkön 2015-ig 20 milliárd forintos fejlesztés fog még megvalósulni.

Felelősségvállalás

A fejlesztésből nem marad ki Nyíregyháza sem, a szakemberek már dolgoznak a 13 milliárd forintos szennyvízberuházási projekten. A megyeszékhely több területén – többek között Nyírjestanyán, Butykasoron, Oroson – fektetik már a csatornákat.

- Ez a nagyszabású beruházás a csatornahálózat kiépítése mellett tartalmazza a II. számú tisztítótelep felújítását és bővítését, a Csatorna utcai tisztítótelepen a komposztáló egység létrehozását, valamint a városban az 1960-as években épült főgerincgyűjtők rekonstrukcióját - folytatja a közeljövő feladataival Mészáros József. - A komposzt egyébként a szennyvíz tisztítása közben keletkezett végső termék, ami korlátozás nélkül felhasználható rekultivációk során, parkosításkor, de örömmel használják mezőgazdasági vállalkozók is. Tulajdonképpen ez már túlmutat a cég kötelező feladatain, ez már a Nyírségvíz Zrt. stratégiáját tükrözi: a társadalmi felelősségvállalást. Ennek szellemében foglalkozunk olyan dolgokkal is, amelyekre nem köteleznek bennünket jogszabályok. Ilyen például az a kutatómunka, amely azt vizsgálja, milyen módszerekkel lehet a gyógyszermaradványokat eltávolítani a tisztítótelepre került vízből. Ez az innovációs tevékenységünk felkeltette Áder János köztársasági elnök érdeklődését is, s ezért látogatott el hozzánk a közelmúltban. Ezt a kutatást a Nyíregyházi Főiskolával közösen végezzük, a Debreceni Egyetemmel pedig a szennyvíziszap kezelésének további módozatait vizsgáljuk. A gyógyszermaradványok eltávolítása már csak azért is égető probléma, mert nő az emberiség létszáma, egyre több az idős ember, egyre több a vízbe került gyógyszerek mennyisége.

Íjászkodás, futás

- A szennyvíz tisztítása közben gáz is keletkezik, amelyet áram termelésére használunk fel. A technológiát 2002-ben svájci segítséggel valósítottuk meg, akkor a telep áramellátásának 50 százalékát így oldottuk meg. Azóta a rendszert innovációs pályázat révén tovább fejlesztettük, újabb gázmotort állítottunk üzembe, s az áramellátás 85 százalékát mi magunk állítjuk elő, s a telep fűtését is ebből a biogázból oldjuk meg - árulja el az immár Vásárhelyi Pál-díjas szakember, aki számos szakmai szervezet tagja. Többek között a Magyar Hidrológiai Társaság megyei alelnöke, címzetes docensként tanít a Nyíregyházi Főiskolán, szakdolgozatok írásakor pedig konzulensi feladatokat lát el. Tervez szennyvíztisztító-telepeket is. Mikor a pihenésről, kikapcsolódásról kérdezem, a következőket mondja:

- Kevés a szabadidőm, de ha mégis van, olyankor lelkesen íjászkodom, illetve szeretek futni és síelni.

-  M. Magyar László  -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!