Gyermekvilág a régi kastélyban

Rangidős vezetőként Nyéki Bálintnét (előtérben) is köszöntötték a szakolyi óvoda ünnepségén
Rangidős vezetőként Nyéki Bálintnét (előtérben) is köszöntötték a szakolyi óvoda ünnepségén - © Fotó: óvoda
Szakoly – Hatvan éve óvják, szeretgetik a csöppségeket a szakolyi óvodában.


Ma már nagymamák azok a csöpp kislányok, akik elsőként lépték át a szakolyi ovi kapuját 1953-ban. Volt mire emlékezni a Micimackó Óvodában, ahol a napokban együtt ünnepeltek és emlékeztek az elmúlt 60 esztendőre az egykori és jelenlegi dolgozók.

– Az 1895-ben épített kastélyt a megyei tanács vásárolta meg 1952-ben azzal a szándékkal, hogy abban óvodát alakítsanak ki. Az első években két csoportban fogadtak 65 gyermeket, rájuk három óvónő vigyázott – forgatta vissza az idő kerekét a jubileumi ünnepségen Oláhné Kokrák Ágnes vezető óvónő.

Az elődökről is a legnagyobb tisztelet és szeretet hangján szólt: az első vezető Vajday Lászlóné volt, aki nagyszerű társakra lelt itt. A ’60-as évektől növekedett a gyermeklétszám, újabb csoportokat kellett kialakítani, az ezzel járó feladatok nagy része a következő vezetőre, Nyéki Bálintnéra és munkatársaira várt. A stafétabotot 1975-ben Terjéki Ferencné vette át, aki húsz éven át irányította az intézmény munkáját. A korábban képesítés nélkül dolgozó óvónők diplomát szereztek, ebben az időben vált külön az óvoda az iskolától. A csúcsidőszakban 140–150 gyereket óvtak, tanítgattak.

– A település vezetése az itt élőkkel együtt sok áldozatot hozott az óvoda fejlesztéséért. Napjainkban a személyi és tárgyi feltételek jól szolgálják a kisgyermekes családokat – ismerte el minden volt és jelenlegi dolgozó munkáját Szűcs Gabriella, Szakoly polgármestere.

Az ünnepség több résztvevője is egykori óvodásként térhetett vissza, és ölelhette meg a régi óvónőket, dajkákat, akiktől valamikor annyi szeretetet, odaadó törődést kapott. A viszontlátás öröme, az idő mú­lása sok könnycseppet csalt ki, de bármennyire is ráncosak a kezek, a szemekben még mindig ugyanaz a meleg fény csillog – mintha el se röpült volna az a sok-sok év…

KM

Címkék: ,hirdetés